Μια δεύτερη δόση του μονοδοσικού εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη, αυξάνει στο 94% την αποτελεσματικότητα έναντι της μέτριας ή σοβαρής νόσου, ανακοίνωσε η εταιρεία επικαλούμενη δεδομένα για τις ΗΠΑ.

Συγκριτικά, η πρώτη δόση προλαμβάνει μόνο το 70% των μέτριων ή σοβαρών περιστατικών, ωστόσο το ποσοστό αυτό δείχνει να μένει σταθερό για τουλάχιστον πέντε μήνες.

Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης ίσως είναι δυνατό να αυξηθεί περαιτέρω με αύξηση του μεσοδιαστήματος: όταν η ενισχυτική δόση χορηγήθηκε δύο μήνες μετά την πρώτη, τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξήθηκαν κατά 4-φορές, ενώ όταν χορηγήθηκε έξι μήνες μετά την πρώτη τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά 12 φορές.

Τα δεδομένα, είπε η εταιρεία, θα δημοσιευτούν στον επιστημονικό Τύπο και θα αποσταλούν στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση ή μη της ενισχυτικής δόσης.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Pfizer έχει υποβάλλει επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση της αναμνηστικής δόσης, και η τελική απόφαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Τα ευρήματα που ανακοίνωσε η J&J για τη δεύτερη δόση βασίζονται σε μελέτη Φάσης 3 με τη συμμετοχή έως 30.000 εθελοντών ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το στο Google News