Νέα μελέτη από το Northwestern Medicine επισημαίνει ότι οι γυναίκες παρατήρησαν διαφοροποιήσεις στον κύκλο τους, εξαιτίας του στρες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 200 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, προκειμένου οι ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς το άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid-19 επηρέασε τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους.

54% των γυναικών με διαταραχές στο κύκλο τους

Περισσότερες από τις μισές, το 54% των γυναικών στην μελέτη παρουσίασαν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν μεγαλύτερη εμμηνορροϊκή αιμορραγία και μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου, σε σύγκριση με άτομα με μέτρια επίπεδα στρες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Women’s Health.

«Γνωρίζουμε ότι το πρόσθετο άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γενική υγεία και ευεξία μας, αλλά για τις γυναίκες το στρες μπορεί επίσης να διαταράξει τα φυσιολογικά πρότυπα του εμμηνορροϊκού κύκλου και τη γενική υγεία της αναπαραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής και αντίστοιχη συγγραφέας δρ. Nicole Woitowich, επίκουρη καθηγήτρια στις ιατρικές κοινωνικές επιστήμες στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg.

Το εξωτερικό στρες επηρεάζει την υγεία

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου αναφέρονται συχνά από γυναίκες που αντιμετωπίζουν διαταραχές της διάθεσης, όπως άγχος και κατάθλιψη, ή από εκείνες που αντιμετωπίζουν οξύ στρες κάποια στιγμή στην ζωή τους, όπως η φυσική καταστροφή.

«Δεδομένης της άνευ προηγουμένου φύσης της πανδημίας και του σημαντικού αντίκτυπού της στην ψυχική υγεία, αυτά τα δεδομένα δεν προκαλούν έκπληξη και επιβεβαιώνουν πολλές αναφορές» αναφέρει η δρ. Nicole Woitowich.