Τα παπούτσια πρέπει να μένουν έξω από το σπίτι, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά μικροβίων στους χώρους του σπιτιού.

Χορός μικροβίων στο πάτωμα

Πολλοί από εμάς όταν μπαίνουμε στο σπίτι δεν βγάζουμε τα παπούτσια μας είτε γιατί βιαζόμαστε είτε γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει, ή γιατί το ξεχνάμε. Ισως όμως πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Αριζόνα και του Χιούστον, στα παπούτσια κρύβονται περισσότερα από 420.000 μικρόβια στο εξωτερικό μέρος και 2.887 στο εσωτερικό! Τα βακτήρια Escherichia coli (E. coli), Klebsiella pneumoniae, Serratia ficaria και Clostridium difficile είναι ορισμένα από αυτά που ανιχνεύθηκαν από τους ειδικούς. Πρόκειται για βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του εντερικού, ουροποιητικού και αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, τα παπούτσια μας δεν έρχονται σε επαφή μόνο με μικρόβια. «Κουβαλούν» επίσης επικίνδυνες χημικές ουσίες, αλλεργιογόνα και άλλες βρωμιές από τον δρόμο.

Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά

Η επαφή με τα μικρόβια δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την εκδήλωση κάποιας λοίμωξης. Αλλωστε, το σώμα μας αποικείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια, που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του οργανισμού. Ομως αν έχουμε μικρά παιδιά ή, ακόμη χειρότερα, μωρά που μπουσουλάνε, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να αφήνουμε τα παπούτσια έξω από το σπίτι και να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή του σπιτιού. Καθώς δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την άμυνα του οργανισμού τους, είναι ευάλωτα στα μικρόβια και στις λοιμώξεις. Προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, υποφέρουν από δερματικές ή άλλες παθήσεις και πρέπει να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, αλλά και όσοι έχουν ανοιχτές πληγές και τραύματα, διότι μπορούν να αποτελέσουν πύλες εισόδου μικροβίων στον οργανισμό.

Καιρός να πάρουν αέρα

Τα πόδια μας ασφυκτιούν στα κλειστά παπούτσια, ένας ακόμη λόγος λοιπόν για να μάθουμε να τα βγάζουμε μόλις μπαίνουμε στο σπίτι. Το να κυκλοφορούμε στο σπίτι ξυπόλυτοι ή φορώντας κάλτσες δεν είναι χρήσιμο μόνο επειδή έτσι διατηρούμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού καθαρούς, αλλά και επειδή είναι ωφέλιμο για την υγεία μας. Το ξυπόλυτο περπάτημα δυναμώνει τα πέλματα και διεγείρει τα αγγεία στις πατούσες των ποδιών, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη στάση του σώματος. Η επαφή επίσης του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και με αντικείμενα που μας ευχαριστεί να αγγίζουμε μας χαλαρώνει και μας χαρίζει ένα αίσθημα ελευθερίας και ευεξίας.

Προστατεύουμε και το σπίτι

Τα ψηλοτάκουνα και τα παπούτσια με σκληρές σόλες φθείρουν τα πατώματα και ειδικά το παρκέ. Επιπλέον, το συχνό σφουγγάρισμα και η χρήση υγρών απορρυπαντικών δεν ενδείκνυνται για τις ξύλινες επιφάνειες, επομένως το καλύτερο είναι να μη λερώνονται. Αλλος ένας λόγος λοιπόν να αφήνουμε τα παπούτσια μας επί τάπητος ή να τα βάζουμε στην παπουτσοθήκη.