Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τον καρκίνο είναι ότι η εμφάνισή του οφείλεται στην γενετική προδιάθεση. Κι ενώ οι ειδικοί εξηγούν ότι η γενετική, πράγματι, παίζει ρόλο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% των περιπτώσεων καρκίνου.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Όπως επισημαίνουν, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Το τι τρώτε, πώς γυμνάζεστε, πόσο κοιμάστε, η προοπτική σας για τη ζωή, το πού ζείτε και πώς ζείτε αποτελούν εξίσου σημαντικά στοιχεία, που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Εξίσου σημαντική είναι η αλλαγή της νοοτροπίας από το αίσθημα του φόβου στην πρόληψη, από την σκέψη «ελπίζω να μην μου συμβεί» σε εκείνη του «τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο εμφάνισής του;».

Τι μπορείτε να κάνετε από σήμερα

Μερικά από τα πιο απλά αλλά και πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ξεκινώντας από σήμερα, περιλαμβάνουν:

Το φαγητό ως φάρμακο

Δείτε το φαγητό ως φάρμακο, αναγνωρίζοντας πως ό,τι βάζετε στο στόμα σας θα έχει επίδραση στο σώμα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ανάμεσα στο μήλο ή τα πατατάκια. Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνετε, αυξάνοντας τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια.

Απολαύστε το πρωινό σας με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες. Έχουν επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο και ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), τα οποία ευνοούν τον οργανισμό.

Ιδρώστε λίγο όταν γυμνάζεστε

Για να έχετε το μέγιστο όφελος από την γυμναστική σας, η συνέπεια, η προσπάθεια και η ποικιλία είναι βασικοί παράγοντες. Δεν πρόκειται απλώς για τον αριθμό των καθημερινών σας βημάτων. Είναι σημαντικό να πιέζετε λίγο τον εαυτό σας κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Έτσι ενδυναμώνετε όχι μόνο το σώμα σας αλλά και την ψυχική σας υγεία, καθώς θα δείτε έμπρακτα ότι μπορείτε να ξεπεράσετε εμπόδια και να γίνετε καλύτεροι.

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει το σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, αφού η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται. Ο ποιοτικός ύπνος είναι κρίσιμος για τη συνολική υγεία και την προσωπική στρατηγική πρόληψης του καρκίνου.

Είναι σημαντικό να μην θυσιάζετε τον ύπνο σας τις καθημερινές, σκεπτόμενοι ότι θα αναπληρώσετε το Σαββατοκύριακο, καθώς δεν λειτουργεί έτσι.

Αναγνωρίστε τη σύνδεση νου-σώματος

Αν και γνωρίζουμε για αυτή τη σχέση χιλιάδες χρόνια, φαίνεται σαν μόλις τώρα να αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει σωματική υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Για αυτό είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε μια θετική αλλά ρεαλιστική στάση ζωής, με αισιόδοξο βλέμμα και λογικά πλάνα.

Η μείωση του άγχους και η εξάσκηση της συνειδητότητας αποτελούν χρήσιμες στρατηγικές για να οχυρωθούμε απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.