Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας γιορτάζεται σήμερα, Σάββατο, 10 Οκτωβρίου και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα λειτουργεί ως υπενθύμιση των ασθενειών, που ακόμα και αν δεν «φαίνονται» στα ανθρώπινα μάτια, υπάρχουν και πολλές φορές τα συμπτώματά τους μπορεί να επεκταθούν και στο σώμα με διάφορες μορφές, όπως εκείνη του χρόνιου πόνου ή της κόπωσης. Μας υπενθυμίζει να υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας καθημερινά, προσφέροντας βοήθεια και κυρίως ότι πρέπει να την ζητάμε, όταν νιώσουμε ότι την χρειαζόμαστε.

Σήμερα, Σάββατο 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, υπενθυμίζοντάς μας να την φροντίζουμε καθημερινά.

Οδηγός ψυχικής φροντίδας

Ανεξάρτητα από το εάν κανείς αντιμετωπίζει συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να την φροντίσουμε λίγο παραπάνω, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε ημέρα.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ενισχύσετε την ψυχική σας ευημερία περιλαμβάνουν:

Καλοσύνη (και) προς τα μέσα

Είναι σημαντικό καθημερινά να δείχνετε καλοσύνη στον εαυτό σας αλλά και στους γύρω σας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη και σεβασμό και αποφύγετε την κριτική ή τα αρνητικά σχόλια. Αφιερώστε λίγο χρόνο στις αγαπημένες σας συνήθειες και διευρύνετε τους ορίζοντές σας με όποιο τρόπο θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο.

Ποια είναι τα πράγματα που συνήθως λατρεύετε να κάνετε στις διακοπές;

Δοκιμάστε να κάνετε κάτι από αυτά στον ελεύθερό σας χρόνο, αφού δεν είναι ανάγκη να περιμένετε την επόμενη «απόδραση». Θυμηθείτε ότι ο προσωπικός σας χρόνος είναι αποκλειστικά για εσάς και για τις δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε καλά και να μην τον θυσιάζετε, καθώς αποτελεί μια «κρυφή» αλλά πολύτιμη μορφή ψυχικής ξεκούρασης.

Φροντίστε το σώμα σας

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας τονίζουν ότι η σωματική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ψυχικής ευεξίας.

Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να καταναλώνετε θρεπτικά γεύματα, να πίνετε άφθονο νερό, να μετακινείτε το σώμα σας και να κοιμάστε αρκετά, καθώς η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία, προκαλώντας ευερεθιστότητα, «πεσμένη» διάθεση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Πάρτε ψυχικό «ρεπό»

Διαρκώς προσπαθούμε να αυξήσουμε την ενέργεια και την παραγωγικότητά μας, ξεχνάμε όμως ότι χρειαζόμαστε και ξεκούραση για να τα καταφέρουμε.

Για αυτό είναι σημαντικό, εφόσον νιώθετε ότι το χρειάζεστε, να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να αποστασιοποιηθεί για λίγο από την γρήγορη καθημερινότητα, ακόμα και αν πρόκειται για μερικές ώρες.

Αυτή η στρατηγική λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο, που μας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να επιστρέψουμε πιο δυναμικά την επόμενη ημέρα.

Ζητήστε βοήθεια

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αναζήτηση βοήθειας αποτελεί ένδειξης δύναμης και σε καμία περίπτωση αδυναμίας. Εξίσου σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως η αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να γίνει μέσω της θεραπείας, η οποία είναι αποτελεσματική.

Τα άτομα που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες, να ξεπεράσουν επεισόδια ή ψυχική εμπόδια και να ζήσουν μια καθημερινότητα γεμάτη χαρά και ασφάλεια.

Μην αναβάλλετε την αναζήτηση βοήθειας σκεπτόμενοι ότι όσα αντιμετωπίζετε δεν είναι «ιδιαίτερα επίπονα». Εάν αντιμετωπίζετε αλλαγές στη διάθεση που δεν απομακρύνονται – ειδικά εάν επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή – μιλήστε με κάποιον και ζητήστε βοήθεια.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το στρες δυστυχώς αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα αλλά και τις αντιδράσεις μας σε αυτά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την γυμναστική, μια βόλτα στην γειτονιά σας ή την φύση ή να δείτε την αγαπημένη σας κωμωδία.

Μην υποτιμάτε το χιούμορ, καθώς ακόμα και αν δεν μπορεί να λύσει μαγικά κάθε πρόβλημα, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να ανακουφίσει από τον πόνο, να χαλαρώσει το σώμα και να μειώσει το άγχος.