Η αϋπνία αποτελεί τύπο διαταραχής του ύπνου, με τα άτομα συνήθως να αντιμετωπίζουν δυσκολία να κοιμηθούν, να ξυπνούν διαρκώς κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ δεν είναι απίθανος ο συνδυασμός και των δύο. Η περίπτωση της αϋπνίας μπορεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς τα άτομα που την αντιμετωπίζουν δεν ξεκουράζονται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, σωματική αλλά και ψυχική. Οι αιτίες της αϋπνίας εξαρτώνται από τον τύπο της αϋπνίας που αντιμετωπίζετε. Ειδικότερα, η βραχυπρόθεσμη αϋπνία μπορεί να προκληθεί από το άγχος, από ένα τραυματικό ή στρεσογόνο συμβάν ή κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα σας ή τις συνήθειες του ύπνου σας. Η χρόνια αϋπνία, από την άλλη, εμφανίζεται για τουλάχιστον τρεις μήνες και συνήθως αποτελεί δευτερεύον σύμπτωμα σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα ή ο πόνος στην πλάτη και ψυχολογικά ζητήματα όπως η κατάθλιψη.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Για να την αντιμετωπίσετε είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν υπάρχει κάποιο άλλο ιατρικό ζήτημα που να την προκαλεί. Πολλές περιπτώσεις οφείλονται στο άγχος ή σε κάποια άλλη συναισθηματική ή σωματική κατάσταση κι έτσι ο ύπνος τείνει να επιστρέφει στα φυσιολογικά πλαίσια, μόλις αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι στρεσογόνες καταστάσεις. Οι πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στην καθημερινότητα

Συχνά, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την εξουθενωτική αϋπνία. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, μόλις νιώσετε κουρασμένοι, δίχως να ανοίξετε την τηλεόραση ή να ασχοληθείτε με το κινητό. Οι δραστηριότητες που διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η ανάγνωση ή ακόμα και το φαγητό θα ήταν καλό να πραγματοποιούνται εκτός δωματίου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα, προκειμένου να μην διαταράσσετε το πρόγραμμά σας.

  • Προσέξτε τι πίνετε

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ακόμα και αν δεν φαίνεται, στην πραγματικότητα μπορεί να διαταράξει τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, που επιτρέπουν στο σώμα να ξεκουραστεί εντελώς και να ανακτήσει την ενέργειά του. Τα καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά θα ήταν επίσης καλό να τα αποφύγετε γιατί λειτουργούν ως διεγερτικά. Ερευνητές συνιστούν να αποφεύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να προσέξετε και την κατανάλωση υγρών πριν ξαπλώσετε, αφού είναι πιθανότερο ο ύπνος σας να διαταραχθεί από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο μπάνιο.

  • Η γυμναστική είναι «σύμμαχος»

Η γυμναστική, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της αϋπνίας είναι σύμμαχός σας. Η φυσική άσκηση είκοσι έως και τριάντα λεπτών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τον ύπνο σας όσο και γενικότερα την διάθεσή σας. Δοκιμάστε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μερικές ασκήσεις από το είδος της γυμναστικής που προτιμάτε. Ακόμα και το χαλαρό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες αϋπνίας, αφού αποτελεί ένα είδος άσκησης. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ιατρικών παθήσεων όπως είναι οι καρδιαγγειακές, ο διαβήτης αλλά και η παχυσαρκία.

  • Δώστε τέλος στο κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, τότε έχετε ακόμη έναν λόγο για να δώσετε τέλος σε αυτήν την κακή συνήθεια, αφού η νικοτίνη είναι διεγερτική ουσία, που μπορεί να προκαλέσει και αϋπνία. Ταυτόχρονα, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμα και σε καρκίνο.