Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά πονοκεφάλους, οι ημικρανίες διαφέρουν σημαντικά. Παρόλο που αποτελούν μία από τις συχνότερες νευρολογικές παθήσεις, μπορούν να γίνουν εντελώς εξουθενωτικές, με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να επισημαίνει ότι αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως.

Πονοκέφαλος VS ημικρανίας

Ως πονοκέφαλο ορίζουμε κάθε είδους πόνο στο κεφάλι ή στο πρόσωπο.

Υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη πονοκεφάλων, που σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας ταξινομούνται σε ομάδες με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι η εντόπιση, η ένταση, τα χαρακτηριστικά και η διάρκεια του πονοκεφάλου.

Η ημικρανία αποτελεί έναν συγκεκριμένο τύπο πονοκεφάλου, που συνήθως εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Η ένταση του πόνου στην ημικρανία κυμαίνεται από μέτρια έως σοβαρή και συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ναυτία, οι έμετοι, η ευαισθησία στο φως, στους θορύβους και στις μυρωδιές.

Η ημικρανική κρίση μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως και τρεις ημέρες ενώ του πονοκεφάλου μπορεί να προηγείται η ημικρανική αύρα που χαρακτηρίζεται από οπτικές διαταραχές όπως λαμπυρίζοντα φώτα, οπτικά σκοτώματα ή μουδιάσματα σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αν και η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών, υπάρχουν ορισμένοι επιγενείς παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν ή να εντείνουν τα επεισόδια.

Για παράδειγμα, ο ελλιπής ή ο υπερβολικός ύπνος, η παράλειψη γευμάτων, η έμμηνος ρύση, η κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ποτών, όπως κινέζικο φαγητό, σοκολάτα, κόκκινο κρασί, το υπερβολικό στρες, η υπεραπασχόληση με οπτικές οθόνες, της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, καθώς και όπως τελευταία επισημαίνεται οι καιρικές μεταβολές.

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν κάποια μορφή πονοκεφάλου.

Η ημικρανία συνηθέστερα σχετίζεται με τις καιρικές μεταβολές, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στις μεταβολές της θερμοκρασίας, δηλαδή τη ζέστη ή το κρύο, αλλά και σε πολλές άλλες καιρικές παραμέτρους όπως είναι η υγρασία και η μεταβολή της βαρομετρικής πίεσης (πίεση αέρα στην ατμόσφαιρα).

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ημικρανίες είναι ευαίσθητα σε κάθε είδους καιρική μεταβολή, με αποτέλεσμα κάθε αλλαγή του καιρού να αποτελεί αιτία πρόκλησης κάποιου ημικρανικού επεισοδίου.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Springer Plus», αναφέρει ότι αρκεί μια αλλαγή στα βαρομετρικά συστήματα πίεσης (όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καταιγίδων), στα επίπεδα υγρασίας ή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, για να προκληθεί μια κρίση ημικρανίας ή πονοκεφάλου.

Παρότι δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ορισμένες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση προκαλούν υπερδιέγερση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον πόνο.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί επίσης να μεταβάλλουν και την πίεση στο εσωτερικό αφτί, με αποτέλεσμα να έχουμε την εκδήλωση των συμπτωμάτων ναυτίας, ιλίγγου και εμέτων.

Τα άτομα με ημικρανίες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στο έντονο φως, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού φωτός και του φωτός που εκπέμπουν οι οπτικές οθόνες, καθώς και στις καιρικές αλλαγές οι οποίες φαίνεται να επηρεάζουν πιθανότατα τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ημικρανίας.

Και, δυστυχώς, ο καιρός δεν φαίνεται να είναι ο μοναδικός παράγοντας που μας επηρεάζει, αφού και το υπερβολικό στρες και άγχος, οι ορμονικές διαταραχές και ο ελλιπής ή ο υπερβολικός ύπνος μπορούν να καθιστούν έναν ημικρανικό ασθενή επιρρεπή σε κρίσεις ημικρανίας.

Φυσική ανακούφιση

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε άλλους παράγοντες που γνωρίζετε ότι σας επηρεάζουν. Για μερικούς ανθρώπους η αυξημένη υγρασία είναι αρκετή για να ξυπνήσουν το πρωί με πονοκέφαλο ενώ άλλοι δεν αντέχουν τους δυνατούς θορύβους.

Εχετε κατά νου τι είναι αυτό που μπορεί να σας επηρεάζει και προσπαθήστε να βελτιστοποιήσετε τις υπόλοιπες συνθήκες.

Για παράδειγμα, φροντίστε να αποφύγετε τις γνωστές τροφές που σας ενοχλούν , ξεκουραστείτε περισσότερο και προσπαθήστε να χαλαρώσετε μειώνοντας το άγχος. Φυσικά, αν οι ημικρανίες σας είναι συχνές, έντονες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σας, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας προκειμένου να σας ενημερώσει για τις τρέχουσες θεραπείες.

Πιο περίπλοκη από έναν απλό πονοκέφαλο, η ημικρανία θεωρείται η πιο συχνή αιτία που πηγαίνει ο πολίτης σε εξωτερικά ιατρεία και ζητεί βοήθεια.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.