Ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών αλλά και για το εάν θα επιτραπούν φέτος οι παρελάσεις. Τι είπε για τα νέα φάρμακα κατά του ιού.

«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους», σημείωσε ο υπουργός.

«Εχθρός μας είναι ο κοροναϊός»

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον των ανεμβολίαστων, ενώ τόνισε πως τα στοιχεία είναι εκείνα που δείχνουν την αλήθεια.

«Δεν είμαστε εναντίον των ανεμβολίαστων. Εχθρός μας είναι ο κοροναϊός. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί».

Όπως είπε ο ίδιος, ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά. «Προσπαθούμε με τις κινητές μονάδες εκεί που έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι υπήρχε μεγάλη προσέλευση για την τρίτη αναμνηστική δόση.

Πόσο πρέπει να φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού

Ιδανικά για να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 70% και του ενήλικου πληθυσμού το 80%.

Πλέον ο καθένας έχει πρόσβαση στα εμβόλια και η σκυτάλη έχει περάσει πια στην πειθώ, τόνισε ο κ. Πλεύρης. Η τρίτη δόση εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τη συμπλήρωση του εξαμήνου, καθώς μπορεί κάποιος άνω των 60 ετών να μην εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο, και να μην μπορεί αυτό το διάστημα να λάβει την αναμνηστική δόση.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως έχουν υπάρξει κυρώσεις στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δήλωσε πως το εμβόλιο είναι το πιο αξιόπιστο όπλο που έχουμε.

«Το υπουργείο είναι αμείλικτο σε διαδικασίες εκβιασμού σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν και τη δουλειά του και για παράδειγμα τους εμποδίζουν να διασωληνώσουν», είπε.

Η ενημέρωση για τα φάρμακα κατά του κοροναϊού

Ιδιαίτερα, για τους επόμενους μήνες εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβόλιο. Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κοροναϊού, ωστόσο στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί αν εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ». 

Τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

Για τις παρελάσεις

Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα.

«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους. Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές», κατέληξε.