Ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι βοηθά το κοινό κρυολόγημα, αλλά η εχινάκεια, αυτό το όμορφο μωβ αγριολούλουδο, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για την υγεία σας .

Εχινάκεια είναι το όνομα μιας ομάδας ανθοφόρων φυτών που ανήκει στην οικογένεια της μαργαρίτας. Συνολικά, αυτή η ομάδα έχει εννέα είδη, αλλά μόνο τρία χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα βοτάνων: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia και Echinacea pallida.

Τα φυτά αυτά περιέχουν μια εντυπωσιακή ποικιλία δραστικών ενώσεων, όπως καφεϊκό οξύ, αλκαμίδια, φαινολικά οξέα, ροσμαρινικό οξύ, πολυακετυλένια και πολλά άλλα. Επιπλέον, μελέτες έχουν συνδέσει την εχινάκεια και τις ενώσεις της με πολλά οφέλη για την υγεία όπως μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη ανοσία και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο  αίμα.

Τόσο τα άνω μέρη όσο και οι ρίζες της εχινάκειας χρησιμοποιούνται σε δισκία, βάμματα, εκχυλίσματα και τσάγια.

Δείτε 10 εντυπωσιακές χρήσεις της εχινάκειας και τα οφέλη της για την υγείας μας:

Μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην εχινάκεια στην αρχή ενός κρυολογήματος. Έρευνες δείχνουν ότι περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας. Τα λευκά αιμοσφαίρια υποστηρίζουν το σώμα σας ενώ καταπολεμάτε τις λοιμώξεις.

Μειώνει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ. Η εχινάκεια μπορεί να είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της φλεγμονής. Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες που δεν ανταποκρίθηκαν σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα παρουσίασαν μειωμένο πόνο και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα χρησιμοποιώντας εκχύλισμα τζίντζερ και εχινάκειας.

Θεραπεύει το έκζεμα

Το έκζεμα είναι ένα παράδειγμα δερματικής διαταραχής που προκαλείται από φλεγμονή. Δυστυχώς, πολλοί υποφέρουν από φαγούρα, κόκκινο δέρμα και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να βρουν ανακούφιση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα εχινάκειας μείωσε τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες κι όταν εφαρμόστηκε τοπικά, η κρέμα εχινάκειας βελτίωσε το έκζεμα.

Μειώνει τα ακροαστικά μετά από μια πτήση

Ο ξηρός αέρας που κυκλοφορεί στην καμπίνα του αεροπλάνου αφυδατώνει το σώμα μας. Αυτό μας κάνει πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη. Ωστόσο, η εχινάκεια μπορεί να λειτουργήσει ως άμυνα ενάντια στα μικρόβια που συναντάμε όταν ταξιδεύουμε. Σε μια μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν εχινάκεια ή δισκία εικονικού φαρμάκου πριν και κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, βρέθηκε πως η ομάδα εχινάκειας είχε πιο ήπια συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ενισχύει τη δράση των αντιοξειδωτικών

Όταν τα αντιοξειδωτικά εισάγονται στο σώμα, μπορούν να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τη βλάβη από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες μας. Συνδέεται ακόμη και με νευρολογικές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Ορισμένα είδη εχινάκειας περιέχουν υψηλά επίπεδα κιχωρικού οξέος, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Λαμβάνοντας εχινάκεια, η αύξηση των αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Μειώνει το άγχος

Για πάρα πολλούς από εμάς, το άγχος είναι μια εξουθενωτική ασθένεια. Ο συνεχής πανικός και η επίμονη ανησυχία επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση ναρκωτικών, κατάθλιψη και αϋπνία. Ευτυχώς, η εχινάκεια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκε υψηλότερη δόση εχινάκειας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα άγχους, μετά από μόλις 3 ημέρες χρήσης κι αυτά τα μειωμένα επίπεδα παρέμειναν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Έχει αντικαρκινική δράση

Έχει γίνει κάποια ενδιαφέρουσα έρευνα γύρω από την εχινάκεια και τις επιδράσεις της σε ορισμένους καρκίνους. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κιχωρικό οξύ από το εκχύλισμα Echinacea purpurea μείωσε τη δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και εξάλειψε μερικά καρκινικά κύτταρα. Σε άλλη μελέτη, το εκχύλισμα εχινάκειας προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Μειώνει την ανάγκη λήψης αντιβιοτικών

Οι βακτηριακές λοιμώξεις που συνδέονται με λοιμώξεις του αυτιού, πνευμονία και λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων μπορεί να απαιτούν αντιβιοτικά. Ωστόσο, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε μικροβιακή αντοχή, εξαλείφοντας τα «καλά» βακτήρια στο σώμα μας. Σε μια αναζήτηση για την ανακάλυψη εναλλακτικών θεραπειών, οι επιστήμονες χορήγησαν εχινάκεια ή βιταμίνη C σε μια ομάδα παιδιών. Τα παιδιά που έλαβαν εχινάκεια ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αναπνευστικές ασθένειες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε βακτηριακές λοιμώξεις, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο

Αν και ο πονόλαιμος συχνά θεωρείται ότι σχετίζεται με το στρεπτόκοκκο, συνήθως προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Όταν έχετε έναν ιό, πρέπει να περιμένετε να εξελιχθεί η νόσος, αναζητώντας στο μεταξύ ανακούφιση για τα συμπτώματα. Η εχινάκεια ως φυσική επιλογή, μπορεί να έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές μεταξύ ενός σπρέι εχινάκειας/φασκόμηλου κι ενός σπρέι χλωρεξιδίνης/λιδοκαΐνης, όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόνο στο λαιμό. Το σπρέι εχινάκειας/φασκόμηλου ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το σπρέι χλωρεξιδίνης/λιδοκαΐνης στη μείωση του πόνου.

Μειώνει την ακμή

Η ακμή προκαλείται συχνά από φλεγμονή, βακτήρια και φραγμένα θυλάκια τρίχας. Ακριβώς όπως η εχινάκεια μπορεί να ηρεμήσει το έκζεμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για την ακμή. Σε εργαστηριακή μελέτη, η ακμή Ρ-ένας τύπος ακμής βακτηρίου-προκάλεσε έκκριση προφλεγμονωδών κυτοκινών. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν την εχινάκεια, οι αριθμοί των κυτοκινών επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα.