Παρόλο που το Sound Bathing μπορεί να μοιάζει με μια έννοια «νέας εποχής», η πρακτική της θεραπείας ενός σώματος μέσω του ήχου εφαρμόζεται χιλιάδες χρόνια τώρα, με βαθιές ρίζες σε μια σειρά πολιτισμούς.

Αυτή η πνευματική μουσική ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο και τον πολιτισμό. Αλλά μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να τραγουδάς ένα «om» μετά από μία συνεδρία γιόγκα ή να είναι τόσο πολύπλοκη όσο η εμπειρία μιας ολόκληρης ώρας σε έναν ειδικό χώρο, με έναν επαγγελματία ηχοθεραπευτή.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι είναι το Sound Bathing, ποια είναι τα οφέλη του και πώς μπορείτε να βιώσετε μόνοι σας αυτή την καθαρτική εμπειρία.

Τι είναι το Sound Bathing;

Γενικά, η ηχοθεραπεία είναι μια εμπειρία διαλογισμού όπου οι παρευρισκόμενοι «λούζονται» σε ηχητικά κύματα. Αυτά τα κύματα παράγονται από διάφορες πηγές, όπως γκονγκ, μπολ τραγουδιού, κρουστά, μελωδούς, κουδουνίστρες, διαπασών, ακόμη κι από την ίδια την ανθρώπινη φωνή.

Ωστόσο, η μουσική δεν έχει ελκυστική μελωδία ή ρυθμό όπως θα συνέβαινε με μια ροκ συναυλία ή με ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής. Αντίθετα, είναι ένα προσεκτικά επιλεγμένο «λουτρό» οργάνων και φωνής με αντήχηση και αρμονία, που στόχο έχει να εξισορροπήσει την ενέργεια των ακροατών.

Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας αυτής, οι συμμετέχοντες ξαπλώνουν ανάσκελα. Μερικές φορές η θέση αυτή αναφέρεται ως Savasana – γνωστή πιθανώς σε όσους έχουν ασχοληθεί με τη γιόγκα.

Ποια είναι τα οφέλη του Sound Bathing

H ηχοθεραπεία επιδιώκει να δημιουργήσει μια κατάσταση αρμονίας στον ακροατή, χρησιμοποιώντας τον ήχο για να καθαρίσει την ασυμφωνία από το ενεργειακό του πεδίο. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν πως βιώνουν χαλάρωση, αυξημένη αίσθηση ευημερίας και μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ορισμένοι ηχοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι το Sound Bathing μπορεί να βοηθήσει και την φυσική θεραπεία, όπως κάνει ο βελονισμός. Τη δουλειά εδώ κάνουν όχι οι βελόνες, αλλά η συχνότητες και οι δονήσεις.

Αν και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ηχοθεραπείας θέλουν πολύ έρευνα ακόμη για να τεκμηριωθούν, τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από τη σύγχρονη ιατρική με τη μορφή των υπερήχων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τη διάσπαση των λίθων στα νεφρά.

Μου ταιριάζει;

Το Sound Bathing μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για κάποιον που δυσκολεύτηκε να συνδεθεί με τον παραδοσιακό διαλογισμό ή με τη γιόγκα, αλλά εξακολουθεί να λαχταρά να βιώσει παρόμοια οφέλη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν βιώνετε έντονο άγχος ή αν έχετε υπερβολικές σκέψεις που καθιστούν δύσκολο τον διαλογισμό με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο. ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δεδομένου, μάλιστα, ότι στη Savasana είστε ξαπλωμένοι όλη την ώρα, δεν χρειάζεστε καμία αθλητική ικανότητα ή ευελιξία για να συμμετάσχετε. Απλά φορέστε άνετα ρούχα και δεχτείτε τους ήχους γύρω σας ενώ ξαπλώνετε ειρηνικά.

Τα λουτρά ήχου αντενδείκνυται, ωστόσο, σε άτομα που έχουν υποστεί διάσειση. Το ίδιο ισχύει κι αν ένας επαγγελματίας υγείας σας το έχει απαγορεύσει για ιατρικούς λόγους.

Πώς να ζήσετε την εμπειρία ενός Sound Bath

Τα στούντιο γιόγκα και διαλογισμού συχνά φιλοξενούν εκδηλώσεις ηχοθεραπείας και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μπορούσατε, επίσης, να εντοπίσετε και υπαίθρια λουτρά ήχου – όπως σε πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Το πού ζείτε επηρεάζει το πόσο πολλές είναι αυτές οι ευκαιρίες, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσετε μια τέτοια εμπειρία στην περιοχή σας.

Σε περίπτωση ενός τραυματισμού, ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε μια εξατομικευμένη εμπειρία ηχοθεραπείας – 1 by 1 – καθώς οι διαφορετικές συχνότητες των ηχητικών οργάνων, επηρεάζουν διαφορετικά όργανα και συναισθήματα.

Τέλος, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά μουσικά όργανα ή να χρησιμοποιήσετε τη δική σας φωνή, για να δημιουργήσετε ένα ηχητικό λουτρό στο σπίτι. Αν παρόλα αυτά θεωρείτε ότι είναι ευκολότερο να απολαύσετε την εμπειρία αν καθοδηγείστε από έναν ειδικό, στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές ηχογραφημένες εμπειρίες.