Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ κάθε μέρα είναι οι σούπερ ενεργειακές του ιδιότητες. Έχετε πρόβλημα να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί; Μην ανησυχείτε, ο καφές θα σας βοηθήσει να περάσετε χωρίς δυσκολία στην πρωινή σας ρουτίνα. Νιώθετε τα βλέφαρά σας να πέφτουν κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνάντησης; Ένα φλιτζάνι καφέ θα σας τονώσει.

Το γεγονός ότι ο καφές είναι τόσο περίπλοκα συνδεδεμένος με την αύξηση της ενέργειας είναι ακριβώς ο λόγος που μπορεί να μείνουμε άφωνοι όταν συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να εντείνει την κούρασή σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί λόγοι για τους οποίους ο καφές μερικές φορές σας κουράζει.

Μερικοί από αυτούς, περιλαμβάνουν:

Έχετε ανοχή στον καφέ

Έχετε δημιουργήσει υψηλή ανοχή στον καφέ, αν πιθανότατα δεν τονώνεστε το ίδιο όπως παλιά καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν κάποια ανοχή στην καφεΐνη όταν την καταναλώνουν τακτικά. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου η ίδια ποσότητα καφεΐνης θα τείνει να έχει μικρότερη επίδραση.

Αν καταναλώνετε καφεΐνη μια ή δύο φορές την εβδομάδα, δεν θα δημιουργήσετε υψηλή ανοχή σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν όμως, συνηθίζετε να πίνετε καφέ καθημερινά ή να προσλαμβάνετε καφεΐνη από άλλες πηγές, πιθανότατα να δημιουργήσετε υψηλή ανοχή.

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε αναπτύξει εξάρτηση από την καφεΐνη, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να ενσωματώσετε ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως το τσάι από βότανα.

Το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο του ύπνου

Ο καφές χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο του ύπνου, αφού συχνά καταναλώνουμε περισσότερο όταν πηγαίνουμε για ύπνο αργότερα ή ξυπνάτε νωρίτερα από το συνηθισμένο. Εάν χρησιμοποιείτε καφέ για να καλύψετε τις χαμένες ώρες ύπνου, θα συνεχίσετε να είστε κουρασμένοι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν τείνετε να νιώθετε κουρασμένοι τις απογευματινές ώρες, όπως οι περισσότεροι, αντί να φτιάξετε ακόμα έναν, προσπαθήστε να κοιμηθείτε για λίγα λεπτά, όπως ένα εικοσάλεπτο. Ο ύπνος δεκαπέντε έως 20 λεπτών μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα για μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κι ένα ακόμα καλό είναι ότι δεν θα υπάρχει επιπλέον καφεΐνη στο σύστημά σας, που μπορεί να διαταράξει το βραδινό σας ύπνο.

Πίνετε πολύ αργά

Αν πίνετε καφέ ακόμα και αργά το απόγευμα, τότε πίνετε πολύ αργά μέσα στην ημέρα, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες έλλειψης ύπνου. Αν λοιπόν, σας έχει τύχει να ξυπνήσετε με βαρύ κεφάλι και χωρίς ενέργεια, τότε πιθανότατα να φταίει το απογευματινό φλιτζάνι καφέ.

Εάν αυτό είναι αλήθεια, ίσως αναρωτιέστε γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν έναν εσπρέσο με το δείπνο τους και να κοιμηθούν αργότερα χωρίς πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικοί άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη με διαφορετικές ταχύτητες.

Εάν μεταβολίσετε την καφεΐνη γρήγορα, δεν θα επηρεάσει τον ύπνο σας. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, οι ειδικοί συνιστούν να τον αποφεύγετε το απόγευμα και ειδικά το βράδυ.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: