Ολο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να πιστοποιήσουν δράσεις που τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ας γνωρίζουμε τις βασικότερες από αυτές:

Σύμμαχος του γαστρεντερικού μας συστήματος

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές) συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Κατά αυτόν τον τρόπο προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα αλλά και πιο σοβαρά προβλήματα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων

Αποτελούν μια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνης Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ποικίλων ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και διαφόρων προστατευτικών φυτοχημικών. Αυτό το πλήθος θρεπτικών συστατικών και ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προάγουν την υγεία μπορεί να δράσει συνεργιστικά, ώστε το πακέτο «ολικής αλέσεως» να ασκήσει μεγαλύτερο όφελος στην υγεία σε σύγκριση με το όφελος που θα μπορούσε να επιτευχθεί από το άθροισμα των επιμέρους συστατικών αν καταναλωνόταν μεμονωμένα.

Ασπίδα προστασίας για την καρδιά μας

Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, λόγω των βιταμινών και των φωτοχημικών συστατικών που περιέχουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που διήρκεσε σχεδόν 6 χρόνια, έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν πρόγευμα με δημητριακά ολικής αλέσεως, παρουσίαζαν σημαντικά λιγότερους θανάτους λόγω καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ

Η κατανάλωση τροφίμων όπως τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί με καλύτερο έλεγχο και λιγότερες αυξομειώσεις του σακχάρου αίματος, προλαμβάνοντας την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Προστατεύουν από φλεγμονές

Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια φλεγμονή ίσως και να αποτελεί τη ρίζα αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, που παίζουν προστατευτικό ρόλο κατά της φλεγμονής και σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.

Μας «χαρίζουν» χρόνια ζωής

Νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και προϊόντων τους σχετίζεται με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 118.000 άτομα, προκειμένου να μελετήσει τη σχέση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως με τον κίνδυνο θανάτου από διάφορα αίτια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», φάνηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τις υπάρχουσες συστάσεις, που προτείνουν αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και των προϊόντων τους, ενώ παρέχουν ενδείξεις ότι ο εμπλουτισμός της δίαιτας με τα εν λόγω τρόφιμα θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν ένα βασικό συστατικό για τον έλεγχο του βάρους μας, καθώς προσφέρουν συστατικά που σχετίζονται με την καλύτερη μεταβολική μας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης κ.ά. Προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια, μέσω των σύνθετων υδατανθράκων και των φυτικών ινών αργής πέψης και απορρόφησης που περιέχουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, μας χορταίνουν, δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα να ελέγχουμε καλύτερα το ακατάστατο τσιμπολόγημα της ημέρας.

Παράλληλα, οπλίζουν τον οργανισμό και τον μεταβολισμό μας με ιδιαίτερα πολύτιμα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, τα οποία αποτελούν συστατικά-κλειδιά για τις περισσότερες μεταβολικές μας λειτουργίες. Σε πρόσφατη ανασκόπηση προοπτικών επιδημιολογικών μελετών με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 119.829 παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερη είναι η πρόσληψη προϊόντων ολικής αλέσεως (περίπου 3 μερίδες την ημέρα) τόσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η κεντρική παχυσαρκία.

Βάλτε λοιπόν τα δημητριακά ολικής αλέσεως στην καθημερινή σας διατροφή. Επιλέξτε δημητριακά ολικής που συνδυάζουν διάφορα δημητριακά, όπως σιτάρι και βρόμη ολικής αλέσεως. Κάντε μια ολική στροφή στη διατροφή σας ξεκινώντας από τα δημητριακά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.