Αν και το σπανάκι δεν μπορεί ακριβώς να μας χαρίσει την υπεράνθρωπη δύναμη του Popeye, αυτό και άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορούν να μας δώσουν πολλά οφέλη για την υγεία. Το σημαντικότερο από αυτά; Μειωμένος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο στην μέση ηλικία.

Ο σίδηρος παίζει κομβικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς είναι μέρος των πρωτεϊνών που παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς μας. Όταν ο σίδηρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, η καρδιά πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δύσπνοια και υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Μεγάλο μέρος της έρευνας για τον σίδηρο και την καρδιαγγειακή υγεία έχει επικεντρωθεί στο πώς η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος όταν ο σίδηρος είναι χαμηλός

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ESC Heart Failure, οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.164 άτομα χωρίς καρδιακές παθήσεις για περισσότερο από μια δεκαετία για να δουν πώς η έλλειψη σιδήρου επηρέασε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όταν ξεκίνησε η μελέτη, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 59 έτη. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων στη μελέτη είχαν λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου, ή όχι αρκετό σίδηρο αποθηκευμένο για μελλοντική χρήση ή διαθέσιμο στην κυκλοφορία για χρήση αμέσως.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της παρακολούθησης, σημειώθηκαν 2.212 θάνατοι, εκ των οποίων 573 από καρδιαγγειακά αίτια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Είχαν επίσης 26% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά επεισόδια ή άλλα καρδιαγγειακά αίτια και 12% πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτίμησαν ότι η λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου σε αυτούς τους μεσήλικες ενήλικες εξηγούσε το 5,4% όλων των θανάτων, το 11,7% των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια και το 10,7% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου.

Τα ευρήματα, όπως σημειώνουν, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση και δεν επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη σιδήρου είναι το αίτιο των συγκεκριμένων επιδράσεων.

Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως μύδια, στρείδια, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, φυλλώδη χόρτα, είναι αρκετή για να διατηρείτε τα επίπεδα σας στο φυσιολογικό.