Τα ζυμαρικά είναι ιδανικά για ένα απολαυστικό και γρήγορο γεύμα. Δεν χρειάζεται να έχετε εξελίξει τις μαγειρικές σας δεξιότητες για να τα βράσετε σε μια κατσαρόλα με νερό και έπειτα να τα συνδυάσετε με την αγαπημένη σας pesto.

Ωστόσο, τα ζυμαρικά αν και ίσως το πιο διαδεδομένο comfort food, έχουν ένα μειονέκτημα: Η συντριπτική τους πλειοψηφία παρασκευάζεται από λευκό αλεύρι. Και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ, η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Δείτε τα ζυμαρικά.. αλλιώς

Τα ζυμαρικά έχουν κακή φήμη όσον αφορά την υγεία, λέει η Grace Derocha, εκπρόσωπος της Εθνικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, όλα τα ζυμαρικά δεν είναι ίδια, αφού δεν δημιουργούνται από τα ίδια συστατικά» επισημαίνει.

Σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν πολλές και απολαυστικές εναλλακτικές επιλογές για τα κλασικά ζυμαρικά, που είναι φτιαγμένα από σούπερ θρεπτικά συστατικά όπως φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

Ενώ τα περισσότερα εναλλακτικά ζυμαρικά δεν θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσθέσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. «Οι φυτικές ίνες είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κάνετε μια νέα επιλογή στα ζυμαρικά σας» επισημαίνει η Grace Derocha.

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health

Ζυμαρικά από φασόλια Edamame

Αυτό το ζυμαρικό είναι το αγαπημένο της Grace Derocha. «Έχει μια ήπια γεύση που είναι πολύ κοντά στα κανονικά μακαρόνια. Είναι υπέροχο με το πέστο», λέει χαρακτηριστικά. Είτε θέλετε να αυξήσετε την πρωτεΐνη είτε τις φυτικές ίνες, αυτή η επιλογή σας καλύπτει.

Για να κάνετε πιο εύκολη την μετάβαση, ειδικά στην αρχή, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα ανακατέψετε με κανονικά ζυμαρικά.

Από ρεβίθι

Τα ζυμαρικά από ρεβίθι αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή, που θέλει λίγη έξτρα προσοχή. Για την καλύτερη γεύση και υφή, πολλοί συνιστούν να τα μαγειρέψετε για λίγο λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας αλλά και να τα ξεπλύνετε πριν τα σερβίρετε.

«Είναι μια εξαιρετική φυτική πρωτεΐνη» μας λέει η Grace Derocha.