Είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε πηγαίνετε στο γραφείο, μπορεί συχνά να «κουβαλάτε» τα άγχη της εργασίας σας στην προσωπική σας ζωή, χωρίς μάλιστα να το καταλαβαίνετε. Το εργασιακό στρες μπορεί να εισχωρήσει σε στιγμές που υποτίθεται ότι είστε χαλαροί και κάπως έτσι αντί να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο σας, να καταλήγετε να σκέφτεστε την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Αν ταυτίζεστε με την παραπάνω περιγραφή, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να αφήσετε το στρες… στο γραφείο.

1. Οργανώστε τις εκκρεμότητές σας

Μπορεί να σας ακούγεται κάπως πιεστικό, όμως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αφήσετε το εργασιακό άγχος στη δουλειά είναι να προετοιμαστείτε για την επόμενη ημέρα λίγο προτού σχολάσετε. Για να περιορίσετε την ανάγκη για αντιμετώπιση προβλημάτων εκτός ωραρίου, ετοιμάστε μια λίστα υποχρεώσεων που επισημαίνει τα tasks που θέλετε να ολοκληρώσετε την επόμενη μέρα. Αυτή η πρακτική όχι μόνο θα οργανώσει τον φόρτο εργασίας σας, αλλά θα σας δώσει επίσης την αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Bonus: Θα ξεκινήσετε την επόμενη ημέρα γνωρίζοντας ακριβώς με τι θέλετε να ασχοληθείτε σε πρώτη φάση.

2. Περπατήστε ή βγείτε για τρέξιμο

Αν περνάτε 8 ώρες μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή και συνεχίζετε την ημέρα σας βλέποντας την οθόνη της τηλεόρασης και παράλληλα τσεκάροντας… την οθόνη του κινητού σας, ίσως αξίζει να αναζητήσετε νέα χόμπι. Βγαίνοντας έξω για λίγο καθαρό αέρα θα ανανεώσετε τη διάθεσή σας και θα συνειδητοποιήσετε καλύτερα τη μετάβαση από τη δουλειά στον προσωπικό σας χρόνο. Μάλιστα, το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τις ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες και να βελτιώσουν την ψυχολογία σας. Οποιαδήποτε αερόβια προπόνηση που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να ιδρώνετε θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος και άρα να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ψυχραιμία την επόμενη ημέρα στη δουλειά.

3. Μπείτε στην κουζίνα

Το θρεπτικό και νόστιμο φαγητό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, καθώς τροφοδοτεί το σώμα αλλά και το μυαλό σας. Όταν είστε πιεσμένοι, είναι αρκετά πιθανό να κάνετε μια βιαστική και ανθυγιεινή διατροφική επιλογή, η οποία ωστόσο θα σας κάνει να νιώθετε ακόμη πιο εξαντλημένοι. Αποφύγετε λοιπόν τα σνακ από τον αυτόματο πωλητή του γραφείου και το delivery και μπείτε στην κουζίνα για να ετοιμάσετε απλά και υγιεινά γεύματα. Άλλωστε, το να κρατάτε τα χέρια σας απασχολημένα ενώ μαγειρεύετε ένα γεύμα θα σας δώσει την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ξεχάσει (έστω για λίγο) τους στρεσογόνους παράγοντες που σας απασχολούν.

Να θυμάστε ότι…

Ανεξάρτητα από το πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η δουλειά σας, δώστε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία σας και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια καθημερινή ρουτίνα που εξασφαλίζει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να μειώσετε την ένταση στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή.