Κάθε τρόφιμο παρέχει κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου ωφέλιμο για τον οργανισμό. Από την πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες ή τα μέταλλα, μέχρι τα αντιοξειδωτικά, θέλετε μια μεγάλη ποικιλία superfood στην καθημερινή σας διατροφή για να είστε σίγουροι ότι κάνετε το καλύτερο δυνατό για την υγεία σας.

5 από τα καλύτερα superfoods

Μερικά από τα πιο «ισχυρά» τρόφιμα, που μπορείτε να τρώτε καθημερινά, περιλαμβάνουν:

Βατόμουρα, το κορυφαίο αντιοξειδωτικό

Έχει βρεθεί ότι τα βατόμουρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από πάνω από 40 κοινά φρούτα και λαχανικά. Αυτό βάζει τα μούρα στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα βατόμουρα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, χάρη στις αντιοξειδωτικές επικατεχίνες, που εμποδίζουν τα βακτήρια από το να «κολλήσουν» στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Τα βατόμουρα είναι επίσης πλούσια σε νερό, παρέχοντας ενυδάτωση στο δέρμα και τα κύτταρα του σώματος.

Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού με βατόμουρα την ημέρα ισοδυναμεί μια μερίδα φρούτων.

Βρώμη, φυτικές ίνες σε νιφάδες

Η βρώμη είναι υψηλή σε διαλυτές φυτικές ίνες και συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης. Η βρώμη αποτελεί «καλό» υδατάνθρακα και είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, μια ισχυρή διαλυτή ίνα που βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης της ζάχαρης και διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Η βρώμη είναι επίσης μια μεγάλη «πηγή» φυτικής πρωτεΐνης που βοηθά στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών. Μισό φλιτζάνι βρώμη είναι αρκετό και μάλιστα, μελέτες έχουν επισημάνει ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οπότε γιατί να μην τις συνδυάσετε με λίγο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και λίγα βατόμουρα για ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό;

Πράσινο τσάι για μεταβολισμό που «καίει»

Το πράσινο τσάι περιέχει μια σειρά από πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, με τιμές πολύ πιο υψηλές από άλλα φρούτα και λαχανικά. Ειδικότερα περιλαμβάνει υψηλές δόσεις κατεχίνης, ένα αντιοξειδωτικό που αποδεικνύεται ότι βοηθά στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών στο σώμα.

Η κατεχίνη ενδείκνυται για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία λέγεται ότι συμβάλλει σε διάφορες παθήσεις. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το πράσινο τσάι επίσης πιστεύεται ότι βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν την αυξημένη λειτουργία του μεταβολισμού για ενισχυμένη απώλεια βάρους.

Γιαούρτι, φουλ στα προβιοτικά

Το γιαούρτι είναι γνωστό για τα προβιοτικά ή διαφορετικά τα ζωντανά βακτήριά του. Το γιαούρτι αποδεικνύεται ότι μειώνει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στην πεπτική οδό. Βοηθά επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ph στο σώμα και μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το γιαούρτι είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών που «χτίζουν» γερά οστά.

Ελαιόλαδο για γερή καρδιά

Το ελαιόλαδο θεωρείται υγιές διαιτητικό λίπος και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το πρωτεύον λίπος που βρίσκεται στο ελαιόλαδο είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που μπορούν να μειώσουν την συνολική χοληστερόλη, συμβάλλοντας στην πήξη του αίματος.

Το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ενώ επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι έχει πολλά οφέλη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη τύπου 2. Το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φαινόλες και συνδέονται με την πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η συνιστώμενη δόση είναι μία κουταλιά της σούπας ημερησίως για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία της καρδιάς.