Η ευτυχία αποτελεί έναν σταθερά διαχρονικό και ενδεχομένως αόριστο στόχο. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, κάτι που είναι καλό για τους προφανείς και μη λόγους. Σε κάθε περίπτωση οι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν περισσότερες επιτυχίες στην ζωή τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται κι από επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside. Οι ερευνήτριες Julia Boehm και Sonja Lyubomirsky βλέποντας ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, να έχουν καλύτερη απόδοση και να βοηθούν τους άλλους πιο συχνά, ξεκίνησαν να δοκιμάζουν υποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ευτυχία προκαλεί την επιτυχία, διαπιστώνοντας ότι πράγματι η ευτυχία προηγείται και μπορεί να προκαλέσει την επιτυχία.

Τι κάνει τα χαρούμενα άτομα.. χαρούμενα;

Αν και η χαρά, όπως και πολλά συναισθήματα, αποτελεί προσωπική υπόθεση, υπάρχουν ορισμένα κοινά μεταξύ των χαρούμενων ανθρώπων. Πολλοί χαρούμενοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και έχουν ισχυρότερες ρομαντικές και κοινωνικές σχέσεις με άλλους συγκριτικά με τα λιγότερα χαρούμενα άτομα. Έχει επίσης διαπιστωθεί επιστημονικά ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι ενεργητικοί, αποφασιστικοί, δημιουργικοί, κοινωνικοί, αλλά και στοργικοί ενώ τείνουν να εμπιστεύονται τα άτομα γύρω τους.

Αντί να συνδέεται στενά με εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο ή η ηλικία, η ευτυχία συνδέεται περισσότερο με μια φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής, με την διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων με χιούμορ και χαμόγελο, με δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και με την διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Οι συνήθειες των χαρούμενων ανθρώπων

Ταυτόχρονα υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που κάνουν οι χαρούμενοι άνθρωποι για να διατηρήσουν την χαρά και το αίσθημα ευεξίας, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Χαμογελάστε: Είναι σημαντικό να χαμογελάτε, ακόμα και δεν αισθάνεστε ιδιαίτερη χαρά, καθώς αρκεί η απλή φυσική κίνηση των μυών του προσώπου για να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την διάθεσή σας.
  • Κοιμηθείτε αρκετά: Ακόμα και αν το πρόγραμμά σας είναι «φορτωμένο» είναι σημαντικό να μην θυσιάζετε τον ύπνο σας, αφού ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, την διάθεση αλλά και την συναισθηματική υγεία.
  • Ευγνωμοσύνη: Είναι σημαντικό να είστε ευγνώμων, καθώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην διάθεσή σας. Ξεκινήστε την ημέρα σας σκεπτόμενοι μερικά πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη και δείτε την ψυχολογία σας να βελτιώνεται.
  • Αφιερώστε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα: Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, καθώς ορισμένες φορές αρκεί μια όμορφη συζήτησή μαζί τους για να εντείνουν το αίσθημα της χαράς και της ηρεμίας.