Η ινομυαλγία είναι ένα χρόνιο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος.

Πρόκειται για μια συχνή πάθηση η οποία εκτιμάται ότι προσβάλλει το 3-6% του πληθυσμού και πλήττει κυρίως τις γυναίκες (75-90%), ενώ συχνά συναντάται μεταξύ συγγενών.

Τι προκαλεί την ινομυαλγία

Τα αίτια είναι άγνωστα. Πιθανόν ευθύνονται αρκετοί παράγοντες. Μπορεί ένα τραύμα ή συναισθηματικό στρες ή ακόμα μια νόσος (συχνά σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα).

Η Lady Gaga είχε αποκαλύψει ότι υποφέρει εδώ και χρόνια από ινομυαλγία. Κάτι που ή ίδια είχε αποδώσει στο μετατραυματικό στρες που της προκλήθηκε μετά τους βιασμούς που είχε υποστεί σε ηλικία 19 ετών. Μάλιστα έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από τη ζωή των πασχόντων.

Αρκετοί ερευνητές πιθανολογούν ότι υφίσταται γονιδιακή αιτία, λόγω της ανεύρεσης ατόμων με ινομυαλγία σε μια οικογένεια. Οι περισσότεροι, πάντως, συμφωνούν ότι υπάρχει μια διαταραχή στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Οι ασθενείς που πάσχουν αισθάνονται κόπωση, υπερευαισθησία στο άγγιγμα, στο φως και τον ήχο και το κρύο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία συγκέντρωσης και μνήμης, κατάθλιψη, ημικρανίες, πονοκεφάλους, ευερέθιστο έντερο, σύνδρομο ανήσυχων κνημών, ξηρότητα στόματος, βουητά, δερματικά εξανθήματα κ.ά.

Δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για την ινομυαλγία. Επομένως, η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση από έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος θα αποκλείσει πρώτα άλλες πιθανές αιτίες συμπτωμάτων.

Συνήθως η πάθηση διαγιγνώσκεται από τα 20 έως 50 έτη, με την συχνότητα να αυξάνεται με την ηλικία.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η ινομυαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά για τη στόχευση της μη φυσιολογικής χημείας του εγκεφάλου, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά, καθώς και άλλα ειδικά φάρμακα.

Η φυσικοθεραπεία, το μασάζ και η ψυχολογική υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς. ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Δεδομένου, όμως, ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την εν λόγω πάθηση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση του πόνου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα.

Πλάνο ευεξίας 6 σημείων

Εάν πάσχετε από ινομυαλγία, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βελτιώσετε φυσικά την υγεία σας, σε συνδυασμό με τη θεραπευτική αγωγή που θα σας δοθεί:

*Κοιμηθείτε σωστά

Υιοθετήστε μια καλή ρουτίνα ύπνου σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο (φορέστε μάσκα ματιών εάν είναι απαραίτητο). Δύο ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, αποφύγετε τη διέγερση των ματιών σας – η τηλεόραση και ο υπολογιστής ξεγελούν τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι είναι ακόμα μέρα, δυσκολεύοντας τον ύπνο.

*Ασκηθείτε τακτικά

Ξεκινήστε αργά και σταθερά – αυτό είναι το «κλειδί» στην ινομυαλγία. Ξεκινήστε περπατώντας, συνεχίστε με χαλαρή κολύμβηση και τέλος δοκιμάστε ελαφριά προπόνηση αντίστασης.

*Εξατομικεύστε τη διατροφική σας πρόσληψη

Προσδιορίστε τις τροφές που προκαλούν πόνο και φλεγμονή στο σώμα σας, κάνοντας ένα τεστ αίματος για τροφική αλλεργία IgG που ελέγχει για αντιδράσεις σε 96 τροφές. Αποφύγετε την καφεΐνη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ.

*Κάντε διαλογισμό

Εκτελέστε 15 λεπτά καθημερινής πρακτικής διαλογισμού για να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα.

*Πηγαίνετε για βελονισμό

Δοκιμάστε τον βελονισμό για ανακούφιση από τον πόνο.

*Αναζητήστε διατροφική υποστήριξη

Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής όπως μαγνήσιο, συνένζυμο Q10, ακετυλο-L-καρνιτίνη, D-ριβόζη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να διορθώσετε την ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι οι βιταμίνες δεν θα αλληλεπιδράσουν με το φάρμακο που λαμβάνετε.