Διαθέτετε έναν µεγάλο ανοιχτού σχεδίου χώρο και θέλετε να αξιοποιήσετε κάθε κοµµάτι του διαφορετικά; Με την τεχνική του «zone out», µπορείτε να δώσετε ξεχωριστό «σκοπό» σε κάθε γωνία του, αρκεί να ακολουθήσετε αυτές τις απλές ιδέες για να διαχωρίσετε τις επιµέρους πτυχές του, δίχως να χρειαστείτε ανακαίνιση ή επιπλέον τοίχους.

#1 Διαφορετικό δάπεδο; Διαφορετικός χώρος

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση διαφορετικών τύπων δαπέδων για διαφορετικούς χώρους στο ίδιο δωμάτιο. Οπτικά, βοηθά στον διαχωρισμό των επιμέρους χώρων. Στον χώρο της κουζίνας μπορείτε να έχετε πλακάκια που καθαρίζονται εύκολα ενώ στην τραπεζαρία μπορείτε να βάλετε ξύλο, το οποίο προσδίδει μια πιο φιλόξενη, ζεστή και άνετη αίσθηση. Εάν η αλλαγή δεν είναι δυνατή, τα χαλιά είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή. Λειτουργούν οπτικά ως διαφορετικές ομάδες «εστίασης» γύρω από τις οποίες μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα έπιπλα για διαφορετικές δραστηριότητες, όπως το φαγητό, η χαλάρωση, η εργασία.

#2 Προσθέστε ένα ανοιχτό διαχωριστικό

Ενα ανοιχτό διαχωριστικό ραφιών αποτελεί την καλύτερη επένδυση, καθώς όχι μόνο «χαρίζει» ένα ξεχωριστό σαλόνι και μία τραπεζαρία αλλά «παρέχει» και επιπλέον χώρο αποθήκευσης, στον οποίο μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση και από τις δύο πλευρές. Για μέγιστη λειτουργικότητα, δοκιμάστε να τοποθετήσετε ανάλογα με την πλευρά που βρίσκεται ο κάθε χώρος διαφορετικά αντικείμενα αλλά μην το «παρακάνετε», καθώς η ακαταστασία δεν αποτελεί στοιχείο υψηλής αισθητικής.

#3 Και ο καναπές… γωνία

Ο καναπές με το γωνιακό σχήμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και όχι αδίκως, αφού προσφέρει το ιδανικό χαλαρωτικό vibe μετά από μια πολυάσχολη ημέρα. Ταυτόχρονα με τη σωστή του τοποθέτηση, μπορείτε να «μπλοκάρετε» οπτικά μια συγκεκριμένη γωνία, οριοθετώντας έναν συγκεκριμένο επιμέρους χώρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά την επιλογή μιας αριστερής ή δεξιάς γωνίας, καθώς δεν θέλετε το σαλόνι σας να «μεταμορφωθεί» κατά λάθος… σε δύσκολη πίστα Tetris.

#4  Διαφορετικός χώρος; Διαφορετικό χρώμα

Ο διαχωρισμός του χώρου σε επιμέρους ζώνες μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστικός, αρκεί να έχετε καλή διάθεση, όρεξη, μερικά πινέλα και τα αγαπημένα σας χρώματα. Σε αυτή την περίπτωση, το μπλε ταιριάζει στην κουζίνα ενώ το βαθύ γκρι είναι ιδανικό για την τραπεζαρία. Οι κίτρινες πινελιές και το δάπεδο με σκούρο ξύλο δημιουργούν έναν ισορροπημένο οπτικό συνδυασμό. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρώμα σας αρέσει, προσπαθήστε όμως να χρησιμοποιήσετε συγγενείς χρωματικούς τόνους, προκειμένου να διαχωρίσετε τους επιμέρους χώρους δίχως να μπερδεύονται τα χρώματα μεταξύ τους.

#5 Πάγκος σε… παγκάκι

Εάν διαθέτετε έναν πάγκο στο σπίτι, τότε πιθανότατα να διαχωρίζει το έναν χώρο σε δύο μικρότερους. Από έναν δυνητικά άβολο πάγκο, μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα μικρό παγκάκι, τοποθετώντας μικρά σκαμπό από την άλλη πλευρά. Αν προσθέσετε και ένα μακρόστενο τραπέζι ακριβώς μπροστά τους, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα τη δική σας τραπεζαρία, η οποία είναι ξεχωριστή από την υπόλοιπη κουζίνα αλλά αρκετά κοντά για να μεταφέρετε όλα όσα χρειάζεστε από και προς αυτήν.