Το νερό καρύδας ήταν εδώ και καιρό το αγαπημένο ρόφημα ειδικά μετά την προπόνηση για τους ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγιεινής διατροφής. Το τελευταίο διάστημα όμως την προσοχή μας κερδίζει ένα άλλο νερό… το cactus water.

Πρόκειται για ένα ροζ ρόφημα από χυμό φραγκόσυκου και νερό, πλούσιο σε ζωτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Το ρόφημα αυτό μπορεί να βοηθήσει όσους το πίνουν να παραμείνουν ενυδατωμένοι, ενώ παράλληλα βοηθά στην κάλυψη των ημερήσιων διατροφικών τους αναγκών.

8+1 λόγοι για να δοκιμάσετε το cactus water

#1 Εχει καλύτερη γεύση. Tο cactus water έχει πολύ καλύτερη γεύση από το νερό καρύδας.

Είναι φτιαγμένο από φραγκόσυκο, ένα φρούτο που ευδοκιμεί και στη χώρα μας και η γεύση του θυμίζει ελαφρώς μούρα.

#2 Θα σας κρατήσει ενυδατωμένους. Το cactus water φημίζεται για τις ενυδατικές του ιδιότητες. Η φραγκοσυκιά είναι ένα αυτοσυντηρούμενο φυτό που ευδοκιμεί σε άνυδρες περιοχές, ακόμη και σε ερήμους, και το οποίο συγκρατεί το νερό για να παραμείνει ενυδατωμένο.

Τι θα μπορούσε λοιπόν να σας κρατήσει καλύτερα ενυδατωμένους από ένα φυτό που ανθίζει στη ζέστη της ερήμου;

#3 Εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες. Είναι ιδανικό όταν θέλουμε να πιούμε κάτι εύγεστο που δεν θα μας φορτώσει ενοχές.

#4 Είναι super (food)! Το φραγκόσυκο θεωρείται ότι είναι η μόνη πηγή και των 24 βεταλαϊνών (αντιοξειδωτικά). Επιπλέον, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ηλεκτρολύτες (μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο) και δεν περιέχει ίχνος λιπαρών.

#5 Ρίχνει το σάκχαρο. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των φραγκόσυκων είναι γνωστές εδώ και αιώνες στους Ινδιάνους της Αριζόνα, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων και για τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 επιβεβαίωσε ότι τα φραγκόσυκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

#6 Είναι αντιφλεγμονώδες. Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών, το cactus water μπορεί να συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών. Κάτι χρήσιμο μετά από μία σκληρή προπόνηση.

#7 Προλαμβάνει τα έλκη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, βρέθηκε ότι τα φραγκόσυκα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ελκών που προκαλούνται από το στρες. Το cactus water λοιπόν μπορεί να είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό μαζί με τον διαλογισμό στην προσπάθειά μας να μειώσουμε το άγχος.

#8 Η επόμενη θεραπεία του hangover. Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του cactus water είναι η ανακούφιση από το hangover. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι τα φραγκόσυκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται στο σώμα από την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, μπορεί να σας ανακουφίσει από την αίσθηση ξηροστομίας την επόμενη μέρα.

#9 Είναι το νέο σας BFF στην κουζίνα. Το νερό κάκτου μπορεί να «συνεργαστεί» με όλες τις αγαπημένες σας υγιεινές συνταγές, όπως mocktail, smoothies και ζελέ.

Πού θα το βρούμε

Το cactus water τείνει να εγκατασταθεί μόνιμα στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων, καθώς και σε μεγάλα supermarkets.

Μέτρον άριστον!

Οτιδήποτε καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει παρενέργειες, ειδικά αν το σώμα σας δεν προσαρμόζεται εύκολα σε νέες τροφές. Σε μερικούς ανθρώπους, το cactus water μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία – όπως διάρροια, ναυτία, εμετό, πόνο στο στομάχι και πονοκέφαλο.

Ξεκινήστε, λοιπόν, να πίνετε μικρές ποσότητες (50 ml cactus water αραιωμένα σε 200 ml νερό) και προσθέστε σταδιακά περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Το cactus water είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει υπογλυκαιμία (όταν το σάκχαρό σας πέσει πολύ χαμηλά).

Καλό είναι λοιπόν να διαβάζετε την ετικέτα προκειμένου να δείτε τι άλλα συστατικά περιέχει το cactus water. Εάν ο στόχος σας είναι να βοηθήσετε στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας, για παράδειγμα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης στην ετικέτα του προϊόντος.

Το cactus water έχει πολύ μικρότερη ποσότητα σακχάρων και θερμίδων σε σύγκριση με το νερό καρύδας.

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του cactus water είναι η ανακούφιση από το hangover.