Μετά τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, στην στρατηγική της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας, αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την ομιλία του σε ημερίδα στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πάμε σε γενικό lockdown, καθώς «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», ενώ στάθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών υπογραμμίζοντας δε, πως όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση.

Ο ίδιος είπε ότι δεν «κλείνει κανείς», ούτε η εστίαση, σημειώνοντας ότι αυτό που πρέπει να βλέπουμε είναι η θετικότητα – όπου «τα πάμε καλά»-  και όχι ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στα αυξημένα τεστ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει την κριτική που ασκείται για την αποστολή sms υπενθύμισης των ραντεβού για εμβολιασμό.

«Σημασία έχει να πειστούν αυτό που δεν έχουν κάνει καθόλου εμβόλιο, καθώς το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΥ αυτή τη φορά είναι πιο έτοιμο, αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται κυρίως η Βόρεια Ελλάδα και δη η Θεσσαλονίκη. «Δεν ήμαστε εκεί όπου ήμασταν πέρυσι στη βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Έκκληση για εμβολιασμό

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, σημείωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής δόσης, καθώς το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά την έλευση έξι μηνών από την δεύτερη.«Η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα καθώς οι δομές υγείας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τους ασθενείς κοροναϊό.

Η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την προληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, τόνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις προσαρμόζουν τη ζωή μας σε μία νέα  πραγματικότητα που υπηρετούν τρεις αρχές.

  • Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.
  • Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους
  • Όσοι δεν θωρακίζονται από το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο

«Ζητώ από όσους δεν το έχουν κάνει, να εμβολιαστούν αύριο κιόλας ώστε να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια και να χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Εξάλλου το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη, το δώρο της επιστήμης που αύξησε το προσδόκιμο ζωής κατά τον 20ο αιώνα», σημείωσε.

Παράλληλα επισήμανε πως η πανδημία του Coivd ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική που έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας, τονίζοντας πως η αξιοπιστία του πομπού έχει πολύ μεγάλή σημασία και γι΄αυτό είναι αναγκαία η αρωγή της επιστημονικής κοινότητας.