Ενώ η γρίπη έχει ξεκινήσει να.. «κυκλοφορεί», οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι φέτος, μιας και ο κορωνοϊός καραδοκεί, είναι ίσως πιο σημαντικό από ποτέ να λάβουμε το αντιγριπικό εμβόλιο προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας. Ταυτόχρονα μας εξηγούν ότι θα μπορούσε βοηθήσει και στην προστασία της καρδιάς.

Οι ιοί της γρίπης μολύνουν συνήθως την μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα εκδηλώσουν την τυπική συμπτωματολογία, καταρροή, ρίγη, πόνοι στο σώμα και πυρετό, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, ακόμη και σε θάνατο.

Επιπλέον η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές, ειδικά σε άτομα που έχουν υποκείμενα καρδιακά προβλήματα.

Πώς μπορεί η γρίπη να επηρεάσει την καρδιά;

Αν και η γρίπη προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και το υπόλοιπο σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το New England Journal of Medicine, οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις και τη γρίπη τείνουν να αυξάνονται περίπου την ίδια περίοδο. Ποια είναι η σχέση μεταξύ της γρίπης και των καρδιακών επιπλοκών; Πολλές από αυτές σχετίζονται με τη σωματική φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό της γρίπης, εξηγούν οι ειδικοί.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Η γρίπη μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων επιπλοκών για την υγεία.

Όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση για διάφορους λόγους, μπορεί να εκδηλώσει τέτοιες αποκρίσεις, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ιό που εισβάλλει.  Για αυτό τον λόγο μάλιστα, οι γιατροί παρακολουθούν στενά την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν προσβληθεί και έχουν ήδη υπέρταση.

Θρόμβοι αίματος

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος όταν έχουν γρίπη, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν μολύνεται από οποιοδήποτε είδος οξείας ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων πρωτεΐνης, όπως η προθρομβίνη, η οποία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων θρόμβων.

Μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί φλεγμονή του καρδιακού μυός, ενώ η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή της εξωτερικής επένδυσης της καρδιάς, σύμφωνα με το CDC.

Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και την αίσθηση ότι η καρδιά σας «φτερουγίζει» ή «σφυροκοπά» και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθεί όσο νοσεί κανείς από την γρίπη ή ακόμα και μετά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι πιθανόν να είναι μέρος της ανασολογικής απόκρισης, να είναι δηλαδή το αποτέλεσμα της έντονης προσπάθειας του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσει τον ιό. Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα μπορεί επίσης να προκληθούν από άμεση ιική εισβολή στον καρδιακό ιστό, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Έμφραγμα

Σε έρευνα έχει διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ της γρίπης και της καρδιακής προσβολής. Στην προαναφερθείσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι έξι φορές υψηλότερος την εβδομάδα μετά τη διάγνωση ενός ατόμου με γρίπη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με γρίπη σε οκτώ σεζόν και διαπίστωσε ότι σοβαρές καρδιακές επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή, συνέβησαν σε έναν στους οκτώ ασθενείς.