Στη φροντίδα της επιδερμίδας μας είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τα κατάλληλα συστατικά έτσι ώστε να διατηρήσουμε κατ’ αρχάς την υγεία της και δευτερευόντως την όμορφη, λαμπερή εμφάνισή της. Εφόσον αυτή λοιπόν εκτίθεται καθημερινά σε επιθετικούς παράγοντες, έχει ανάγκη από τις πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ουσίες που στοχεύουν στην καθημερινή ενίσχυσή της: τα αντιοξειδωτικά. Δηλαδή τις ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών αλλά και στην αποκατάσταση των φθορών που εκείνες έχουν επιφέρει. Ας δούμε όμως ποια αντιοξειδωτικά είναι τα σημαντικότερα, τι ακριβώς κάνουν και με ποια άλλα στοιχεία να τα συνδυάσουμε προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη τους.

Βιταμίνη C

Ιδανικό συστατικό αν το θέμα μας είναι ο ανομοιόμορφος τόνος και η υφή, οι λεπτές γραμμές, τα σημάδια από ουλές ακμής και η θαμπή όψη. Η βιταμίνη C είναι από τις πιο αγαπημένες ουσίες των κοσμετολόγων και δερματολόγων. Κι αυτό γιατί οι ισχυρές ιδιότητές της προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση και χαρίζουν φωτεινότητα στο δέρμα. Πιο αναλυτικά, η C διεγείρει τη λειτουργία των ινοβλαστών για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές. Επιπλέον αντιμετωπίζει την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες και αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος.

Πολλαπλασιάζει τα οφέλη της όταν συνδυάζεται με: άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε και το φερουλικό οξύ. Επίσης, είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας σε αντηλιακές συνθέσεις.

Αποφεύγουμε να τη συνδυάζουμε ταυτόχρονα με: ρετινόλη, ΑΗΑ (οξέα φρούτων), νιασιναμίδη, επειδή ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς.

Βιταμίνη Ε

Αν η ξηρότητα και η αφυδάτωση είναι εκείνο που μας απασχολεί, τότε η βιταμίνη Ε είναι το αντιοξειδωτικό που θέλουμε, καθώς προσφέρει εξαιρετική ενυδατική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο σημαντικός αυτός παράγοντας είναι διάσημος για τις επουλωτικές ιδιότητές του, γεγονός που τον καθιστά μια εξαίρετη επιλογή για την ευαίσθητη επιδερμίδα ή με τάση για ερεθισμούς. Τη συναντάμε συχνά στη λίστα συστατικών των καλλυντικών με την ονομασία τοκοφερόλη (tocopherol).

Πολλαπλασιάζει τα οφέλη της όταν συνδυάζεται με: ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C και ρεσβερατρόλη.

Νιασιναμίδη

Πρόκειται για μια από τις δυο σημαντικότερες μορφές της βιταμίνης Β3. Χρησιμοποιείται συχνά για τις περιπτώσεις ακμής, της ροδόχρου ακμής, για δυσχρωμίες και ρυτίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νιασιναμίδη (niacinamide) μπορεί επίσης να ενισχύσει τον επιδερμιδικό φραγμό, ενώ βελτιώνει τα μακροχρόνια θέματα υγείας του δέρματος. Επιπλέον οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ευεργετικό για τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Πολλαπλασιάζει τα οφέλη της όταν συνδυάζεται με: είναι συμβατή με τους περισσότερους δραστικούς και ευεργετικούς παράγοντες όπως η ρετινόλη, τα AHA και BHA καθώς και λοιπές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Αποφεύγουμε να τη συνδυάζουμε ταυτόχρονα με: τη βιταμίνη C. Αν και τα δυο είναι αντιοξειδωτικά, δεν είναι συμβατά μεταξύ τους είτε γιατί αλληλοεξουδετερώνονται είτε ενδέχεται να προκαλέσουν κοκκινίλες και ερεθισμούς. Επίσης, για τους ίδιους λόγους αποφεύγουμε το layering, δηλαδή την εφαρμογή του με τα ΑΗΑ και ΒΗΑ (όπως γλυκολικό οξύ, λακτικό οξύ και σαλικυλικό οξύ).

Ρετινόλη

Ισως το πιο αγαπημένο συστατικό των δερματολόγων χάρη στα θετικά πορίσματα από τις πολυάριθμες εκτεταμένες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει. Γνωστή και ως βιταμίνη Α, βοηθά στην κυτταρική ανανέωση για πιο νεανική και λαμπερή επιδερμίδα, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και επιδιορθώνει τις βλάβες στο DNA των κυττάρων.

Ενδέχεται να είναι πιο επιθετική ουσία για την ευαίσθητη επιδερμίδα, χωρίς ωστόσο να απαγορεύεται η χρήση της. Ιδανικά αν έχουμε τέτοιον τύπο, ξεκινάμε τη χρήση συνθέσεων με μικρές δόσεις ρετινόλης, της τάξης του 0,25%, και αυξάνουμε σταδιακά τη δόση και τη συχνότητα εφαρμογής της.

Τι άλλο να προσέξουμε: Οι θαυματουργές ιδιότητες της ρετινόλης έχουν θαυμαστά αποτελέσματα, ωστόσο κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Ετσι είναι απολύτως απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF30+ καθώς και η εφαρμογή της στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

Αποφεύγουμε να τη συνδυάζουμε ταυτόχρονα με: τη βιταμίνη C, τα οξέα AHA και BHA και με συστατικά κατά της ακμής, όπως υπεροξείδιο του βενζολίου (peroxide benzoyl).

Πολυφαινόλες

Πρόκειται για μια ομάδα συστατικών που συναντάμε σε φυτά και φρούτα και θεωρούνται από τις πιο δραστικές αντιοξειδωτικές ουσίες της φύσης. Υπάρχουν χιλιάδες πολυφαινόλες, όπως για παράδειγμα η διάσημη ρεσβερατρόλη, καθώς κι εκείνες που βρίσκονται στο πράσινο και μαύρο τσάι. Αυτές οι αντιοξειδωτικές σούπερ δυνάμεις είναι εξαιρετικές για την επιδιόρθωση των φθορών της ταλαιπωρημένης από τον ήλιο επιδερμίδας. Επιπλέον έχουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, γι’ αυτό θεωρούνται μια πολύ καλή λύση αντιμετώπισης για τον ευερέθιστο τύπο επιδερμίδας.

Υαλουρονικό οξύ

Αποτελεί το υπερ-συστατικό της ενυδάτωσης. Πρόκειται για έναν υδρόφιλο πολυσακχαρίτη που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας. Συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και εμποδίζει την υγρασία να εξατμιστεί από την επιδερμίδα. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Φαίνεται δηλαδή ότι διατηρεί το δέρμα υγιές, επιτρέποντάς του να αμύνεται ενάντια στους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες. Και επιπλέον βοηθά στην επούλωση πληγών.

Πολλαπλασιάζει τη δράση του: όταν συνδυάζεται με άλλα υδρόφιλα συστατικά όπως γλυκερίνη και ουρία.

Συνδυάζεται άψογα με: ευτυχώς το υαλουρονικό οξύ είναι συμβατό με τους περισσότερους ευεργετικούς παράγοντες, όπως ρετινόλη, βιταμίνη C, AHA και BHA.