Ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, σεροτονίνη και οι πιο δημοφιλείς ενδορφίνες.. Αυτές είναι οι feel-good ορμόνες, οι αφανείς ήρωες που «κρύβονται» πίσω από την καλή μας διάθεση καθημερινά. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας μια πραγματική δόση χαράς κάνοντας πρακτικές που τονώνουν κάθε μία από αυτές.

Πώς θα τονώσουμε τις feel-good ορμόνες;

Ουσιαστικά, αυτές οι ορμόνες λειτουργούν ως νευροδιαβιβαστές, στέλνοντας θετικά, υποστηρικτικά σήματα ευτυχίας στον εγκέφαλο. Πράγματι, η ειλικρινής χαρά, μπορεί να προέλθει από την ενεργοποίηση της σύνδεσης σώματος – εγκεφάλου μέσω της κίνησης, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Έτσι υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τονώσετε μια συγκεκριμένη ορμόνη, τονώνοντας την διάθεσή σας:

Ντοπαμίνη; Τραγουδήστε στο μπάνιο

Γνωστή για τη σημαντική αναζωογονητική της δράση, η ντοπαμίνη προκαλεί αυτό το αίσθημα της «απότομης» κι έντονης ευτυχίας, που μπορεί να νιώσετε όταν αναπολείτε, ζείτε ή περιμένετε κάτι «υπέρ» ικανοποιητικό.

Για τονώσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης, οι ειδικοί προτείνουν να τραγουδήσετε και μάλιστα στο μπάνιο, γιατί εκεί πιθανότατα δεν θα αναλύσετε τις φωνητικές σας ικανότητες.

Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα για τον φωνητικό τόνο επισημαίνουν ότι ακούγοντας τον τόνο της δικής σας φωνής είναι αρκετό για να τονώσει το συναίσθημα χαράς, την ίδια στιγμή που αυτή η δραστηριότητα αποτελεί υποσυνείδητα μια πρακτική θάρρους κι επικοινωνίας.

Ωκυτοκίνη; Κάντε μασάζ στον εαυτό σας

Μπορεί να γνωρίζετε την ωκυτοκίνη ως την ορμόνη της αγκαλιάς επειδή συχνά προέρχεται από την ανθρώπινη σύνδεση ή το άγγιγμα και τείνει να προκαλεί συναισθήματα αγάπης, ασφάλειας και άνεσης. Αλλά δεν χρειάζεστε απαραίτητα άλλο άτομο για να αυξήσετε τα επίπεδά σας, αρκεί να χαρίσετε ένα μασάζ στον εαυτό σας, εστιάζοντας στο πρόσωπο.

Με τους δείκτες σας, ξεκινήστε από το κεντρικό σημείο των φρυδιών σας και μετά ακολουθώντας την νοητή γραμμή που σχηματίζουν, περάστε προς τους κροτάφους σας, όπου μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ, διαγράφοντας μικρούς κύκλους.

Διαφορετικά, κρατήστε το πρόσωπό σας στις παλάμες σας για 15 δεύτερα ή αγκαλιάστε τον εαυτό σας, σταυρώνοντας τα χέρια και σφίγγοντας τους ώμους σας.

Σεροτονίνη; Χαμογελάστε έστω και ψεύτικα

Ίσως η πιο διάσημη από τις ορμόνες της καλής διάθεσης για τη δημιουργία μιας αίσθησης συνολικής ευημερίας και ικανοποίησης είναι η σεροτονίνη, η οποία συνδέεται με ένα πλήθος σωματικών λειτουργιών πέρα από την τόνωση της ευτυχίας, όπως η ενίσχυση της πεπτικής διαδικασίας.

Η δράση της στην διάθεσή σας φαίνεται όταν νιώθετε ότι είστε μέρος ενός συνόλου μεγαλύτερου του εαυτού σας κι όταν είστε ευγνώμονες για τον ρόλο σας στην ζωή. Κι ενώ ο ήλιος μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδά της, τον χειμώνα αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα διαθέσιμη.

Το χαμόγελο όμως, είναι. Για αυτό δοκιμάστε να χαμογελάσετε, έστω και ψεύτικα, για περίπου πέντε με επτά δεύτερα και συνήθως, αυτό θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό χαμόγελο ή ένα γέλιο, το οποίο μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει σεροτονίνη ταυτόχρονα.

Ενδορφίνες; Χορέψτε

Οποιοσδήποτε τύπος αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τις ενδορφίνες σας. Το κλειδί είναι να είναι κάτι στο οποίο ο εγκέφαλός σας μπορεί να συντονιστεί πλήρως, όπως το να χορεύετε χωρίς να σας νοιάζει η τεχνική ή τα βήματα.

Για αυτό βάλτε την αγαπημένη σας playlist, με τραγούδια που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και χορέψτε.