Αποτελούν μερικά από τα πιο πολύτιμα, ευεργετικά συστατικά για την επιδερμίδα και τα μαλλιά και προέρχονται από τις μέλισσες. Μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κερί μέλισσας αποτελούν μοναδικούς καλλυντικούς παράγοντες με θαυμαστά αποτελέσματα. Ας δούμε τι κάνουν αναλυτικά:

-Μέλι

Εκτός από ένα ισχυρό και νόστιμο φυσικό φάρμακο, χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες αιώνες στην υπηρεσία της ομορφιάς. Το μέλι είναι ένα πολύτιμο συμπύκνωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που κάνουν θαύματα στην υγεία και την ομορφιά. Επουλωτικό, αντιγηραντικό, θρεπτικό για το δέρμα, δυναμωτικό και τονωτικό για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Απόδειξη είναι ότι σήμερα, παρά την εξέλιξη της κοσμετολογίας, το μέλι εξακολουθεί να θεωρείται μία ισχυρή θρεπτική και αντιγηραντική ουσία καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς.

– Βασιλικός πολτός

Πλούσιος σε αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αναζωογονεί και ανανεώνει εξαιρετικά το πολύ κουρασμένο δέρμα, χαρίζοντας σύσφιξη. Γι’ αυτό τον συναντάμε συχνά σε αντιρυτιδικές συνθέσεις για την ώριμη επιδερμίδα. Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β5 κάνει τον βασιλικό πολτό πολύ δημοφιλή στα καλλυντικά προϊόντα για τα μαλλιά αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής κατά της τριχόπτωσης.

– Πρόπολη

Πρόκειται για ένα είδος ρυτίνης που δυναμώνει τον οργανισμό, βελτιώνει το ανοσοποιητικό ενώ έχει και αντισταμινικά χαρακτηριστικά. Η πρόπολη οφείλει όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες στις πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που περιέχει, στοιχεία που συναντάμε και στον βασιλικό πολτό.  Όσον αφορά το δέρμα, επιταχύνει την επούλωση, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής χάρη στις αντιμικροβιακές της ιδιότητες.

 

– Κερί μέλισσας ή αλλιώς μελισσοκέρι

Προστατεύει από την απώλεια υγρασίας, χαρίζοντας απαλότητα και ελαστικότητα. Παράλληλα διαθέτει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις κι επουλωτικές ιδιότητες. Πολλές βιολογικές κρέμες που περιέχουν μελισσοκέρι, οι γνωστές κηραλοιφές, χρησιμοποιούνται για παντός είδους χρήσεις: ανακουφίζουν το δέρμα από την ξηρότητα, από το έγκαυμα, τον ήλιο, τη ρύπανση, μαλακώνουν ακόμα και τα «σκληρά» σημεία του δέρματος, όπως οι αγκώνες, οι φτέρνες και τα γόνατα, καταπραϋνουν και ανακουφίζουν τα σκασμένα χείλη.