Καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι ραγδαία, πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το ζήτημα της πολυπόθητης ανοσίας ενάντια στον ιό. Κι ενώ ο βαθμός και η ανθεκτικότητα της ανοσίας που αποκτά ένα άτομο μετά τον εμβολιασμό έναντι μιας λοίμωξη, σε ατομικό επίπεδο, αποτελεί αίνιγμα, η επιστημονική κοινότητα επιδιώκει θερμά να το λύσει.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ανοσία

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι ότι ο βαθμός και η διάρκεια της ανοσίας μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλικία σας, εάν είχατε προηγουμένως μολυνθεί και πόσο σοβαρά ήταν τα συμπτώματά σας, την κατάσταση εμβολιασμού σας και το διάστημα που έχει περάσει από τότε που μολυνθήκατε ή εμβολιαστήκατε.

Η υποκείμενη υγεία σας έχει επίσης σημασία.

Η ανοσολογική προστασία εξαρτάται επίσης από τον ιό και από το πόσο αυτός αλλάζει καθώς εξελίσσεται για να αποφύγει όλες τις άμυνές μας που με κόπο κατακτήσαμε, όπως συμβαίνει με την μετάλλαξη Δέλτα και τα υπάρχοντα εμβόλια.

Στην νέα επιστημονική σύνοψη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ειδικοί διερευνούν τα στοιχεία πίσω από την ανοσολογική απόκριση που δημιουργείται από την φυσική νόσηση συγκριτικά με την ανοσία κατόπιν του εμβολιασμού.

Πόσο διατηρείται;

Οι ερευνητές του οργανισμού επισημαίνουν ότι εάν έχετε αναρρώσει από την αναπνευστική λοίμωξη covid-19 ή έχετε εμβολιαστεί πλήρως, πιθανότατα είστε καλυμμένοι για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι το συνιστώμενο διάστημα για το ενδεχόμενο λήψης της «αναμνηστικής» τρίτης δόσης.

Αν και είστε προστατευμένοι τόσο μετά τον εμβολιασμό όσο και την μόλυνση, η ανοσία αυτή δεν είναι τέλεια, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η μετάδοση της covid-19 μετά τον εμβολιασμό ή την ανάρρωσή σας είναι ακόμα πιθανή. Αλλά το να έχετε κάποια ανοσία, μειώνει πραγματικά τις πιθανότητες να συμβεί. Και αν τύχει να κολλήσετε, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, εάν έχετε ήδη κάποια αντισώματα ενάντια του ιού, είναι σημαντικά μειωμένος ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, όταν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στις ΗΠΑ είχαν κορυφωθεί, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν έξι φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα και 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Πόσο ισχυρή είναι;

Περίπου το 90% των ανθρώπων αναπτύσσει κάποιο βαθμό προστατευτικών αντισωμάτων μετά την λοίμωξη από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το CDC. Αλλά το πόσο υψηλά είναι αυτά τα επίπεδα ποικίλει, με μελέτες να επισημαίνουν ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις αντισωμάτων μπορεί να ποικίλουν έως και 200 ή και 2.000%.

Το πού κυμαίνονται τα δικά σας επίπεδα αντισωμάτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από το πόσο μπορεί να αρρώστησε κανείς, κολλώντας τον ιό. Εξαρτάται επίσης από το εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση ή εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο που αμβλύνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιβραδύνεται όσο μεγαλώνουμε.

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται ανοσολογική γήρανση, αρχίζει να επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου περίπου στην ηλικία των 60 ετών. Ωστόσο, άνθρωποι που ασκούνται και είναι γενικά υγιείς θα έχουν καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Γενικά, ωστόσο, όσο πιο μεγάλοι, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε ισχυρή ανοσολογική απόκριση μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτήν την ομάδα τόσο για τις πρώτες δόσεις όσο και για τις ενισχυτικές.