Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν νοσήσει φυσικά από τον νέο κορωνοϊό και αναρωτιούνται αν πράγματι χρειάζεται να εμβολιαστούν κατά της covid-19, μιας και η μόλυνση τους έχει δώσει την πολυπόθητη ανοσία ενάντια στον ιό. Ωστόσο, μια νέα αδημοσίευτη μελέτη επισημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων που αναρρώνουν από την covid-19 μπορεί να μην έχουν επαρκή προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις.

Διαφορετική η ανοσία από την νόσηση

«Τα δεδομένα που έχουμε επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας από τον κορωνοϊό, ακόμα και αν είχατε μολυνθεί στο παρελθόν, είναι να λάβετε το εμβόλιο όπως και την αναμνηστική δόση» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 19% των ατόμων με προηγουμένως επιβεβαιωμένη λοίμωξη δεν παρήγαγε αντισώματα anti-N. Αυτά τα αντισώματα στοχεύουν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται νουκλεοκαψίδιο, που βρίσκεται μέσα στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την covid-19.

Μόνο μια φυσική λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να δημιουργήσει αντισώματα κατά του ιού, ενώ τα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης αιχμής του, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό του ιού.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δεδομένα για 8.193 ενήλικες που ανέφεραν προηγούμενη λοίμωξη covid-19, επιβεβαιωμένη με PCR τεστ, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ZOE COVID για smartphone.

Κάθε συμμετέχων ανέφερε επίσης τουλάχιστον ένα σύμπτωμα τις επόμενες 2 εβδομάδες και ανταποκρίθηκε σε μια πρόσκληση να υποβληθεί σε κατ’ οίκον εξέταση anti-N αντισωμάτων. Συνολικά, το 81% των συμμετεχόντων βρέθηκε θετικό σε anti-N αντισώματα ενώ το 19% ήταν αρνητικό.

Ποια συμπτώματα «δείχνουν» ανοσία.. διαρκείας;

Οι συμμετέχοντες που βρέθηκαν αρνητικοί ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές και να έχουν μία ή περισσότερες επιπλέον συννοσηρότητες ή υποκείμενα νοσήματα.

Αντίθετα, όσοι βρέθηκαν θετικοί έτειναν να είχαν περισσότερα συμπτώματα ή τουλάχιστον ένα από τα κλασικά συμπτώματα της covid-19, όπως πυρετός, επίμονος βήχας, ανοσμία ή απώλεια γεύσης. Μεταξύ των συμμετεχόντων που βρέθηκαν θετικοί, δεν υπήρχε ένδειξη μείωσης των αντισωμάτων αντι-Ν για έως και 9 μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν ότι στα πλαίσια της μελέτης δεν μετρήθηκαν οι αποκρίσεις των Τ κυττάρων των συμμετεχόντων, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μαζί με τα Β κύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα.