Ανοίγει σήμερα το βράδυ η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, έγκαιρου προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19.

Δικαίωμα να κάνουν το ενισχυτικό εμβόλιο έχουν όλα τα άτομα άνω των 18 ετών και τα οποία έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τον πρώτο γύρο εμβολιασμού.

Πώς θα γίνεται το mix & match

  • Όσοι είχαν εμβολιαστεί στον πρώτο γύρο με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna, θα μπορούν να αναμνηστική δόση με με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Προϋπόθεση να έχει παρέλθει 6μηνο από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.
  • Η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν στον πρώτο γύρο με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, θα μπορεί να γίνεται στους 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Στην περίπτωση αυτή, θα κάνουν είτε Pfizer, είτε Moderna (μισή δόση), είτε Johnson & Johnson.
  • Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Γιατί χρειάζεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου;

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Γι’ αυτό το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών, παύει να ισχύει 7 μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, πάντως, περιθώριο ενός μηνός για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση, μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα.