Ας είμαστε ειλικρινείς: Το ακτινίδιο δεν είναι η πρώτη μας επιλογή (πιθανότατα ούτε η δεύτερη, ούτε καν η τρίτη) όταν θέλουμε να φάμε ένα φρούτο. Ωστόσο, τα οφέλη που μας προσφέρει είναι τόσο πολλά και σημαντικά που αξίζει να κάνουμε έστω μια προσπάθεια να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Γιατί αξίζει μια θέση στη διατροφή μας

Έχει υψηλή διατροφική αξία

Είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Το ακτινίδιο είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την αποφυγή ασθενειών. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι τα ακτινίδια μπορεί να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια όχι μόνο μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την αρτηριακή μας πίεση. Μια μελέτη βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι τρία ακτινίδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από ένα μήλο την ημέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει μειωμένο κίνδυνο για καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν από υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές.

Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου

Τρόφιμα όπως οι φακές και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και αν καταναλώσουμε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δεν θα πάρουμε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό μας. Aν όμως μετά την κατανάλωσή τους φάμε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχει δεν θα αφήσει τον σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Προστατεύει την όραση

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης και τα ακτινίδια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών μας από αυτήν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι με την κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων την ημέρα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μειώθηκε κατά 36%. Τα υψηλά επίπεδα ζεαξανθίνης και λουτεΐνης στα ακτινίδια φαίνεται να συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και αποτοξινώνει τον οργανισμό

Περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την απομάκρυνση των τοξινών του εντέρου από τον οργανισμό.

Είναι ιδανικό σνακ για δίαιτα

Έχει ελάχιστες θερμίδες (ένα μεγάλο ζουμερό ακτινίδιο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες), πολλές φυτικές ίνες και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι, μας χορταίνει γρήγορα με λίγες θερμίδες και μας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα.