Το κοιλιακό λίπος, γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος, βρίσκεται κοντά σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, το στομάχι, τα έντερα και το πάγκρεας, και απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τα καλά νέα όμως είναι ότι το λίπος στην κοιλιά είναι το πιο εύκολο να μειωθεί. Για να το καταπολεμήσετε, λοιπόν, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

#1 Απώλεια βάρους

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε το σπλαχνικό σας λίπος είναι χάνοντας βάρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάνοντας το 10% του σωματικού σας βάρους, μπορεί να χάσετε έως και 30% του σωματικού σας λίπους, με ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της απώλειας να προέρχεται από την κοιλιά.

#2 Περιορισμός των απλών υδατανθράκων

Μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες (που διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη) οδηγεί όχι μόνο σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων αλλά και σε αύξηση του λίπους της κοιλιάς. Αντίστοιχα, περιορίζοντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορείτε να μειώσετε το σπλαχνικό σας λίπος. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Επομένως, μειώστε τα ζαχαρούχα ποτά, το πρόχειρο φαγητό και το λευκό ψωμί και επιλέξτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

#3 Τακτική γυμναστική

Το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Η άσκηση φαίνεται να καταστρέφει το λίπος στην κοιλιά, ιδιαίτερα επειδή μειώνει τα κυκλοφορούντα επίπεδα ινσουλίνης – η οποία διαφορετικά θα έκανε το σώμα να συγκρατήσει λίπος – και αναγκάζει το συκώτι να καταναλώνει τα λιπαρά οξέα, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στο σπλαχνικό λίπος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με προπόνηση ενδυνάμωσης φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για την καύση του λίπους στην κοιλιά, καθώς και ότι είναι καλύτερο να γυμνάζεστε πιο συχνά παρά να γυμνάζεστε πιο σκληρά.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιδιώκετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστικής (όπως γρήγορο περπάτημα ή χορό) ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας (όπως τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι) κάθε εβδομάδα.

#4 Ποιοτικός ύπνος

Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα τονίζουν τη σύνδεση μεταξύ επαρκούς ύπνου και υγιούς βάρους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γουέικ Φόρεστ ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερες κάθε βράδυ είχαν 2 1/2 φορές περισσότερο λίπος στην κοιλιά από τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν επαρκώς, δηλαδή επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα. Για το καλό λοιπόν του σώματος αλλά και του μυαλού σας, κάντε τον ύπνο προτεραιότητά σας.

#5 Καταπολέμηση του στρες

Το υπερβολικό στρες αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή και ως «ορμόνη του στρες») για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αγχωτική κατάσταση. Και ένα από τα πράγματα που λέει η κορτιζόλη στο σώμα να κάνει είναι να συγκρατήσει το λίπος γύρω από την κοιλιά σε περίπτωση… έκτακτης ανάγκης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του μεσαίου τμήματος του σώματος ακόμη και σε κατά τα άλλα αδύνατα άτομα. Για να καταπολεμήσετε την «κοιλιά του στρες», προσπαθήστε να διαχειριστείτε το άγχος με γυμναστική, τεχνικές χαλάρωσης ή με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.