Αν και δεν υπάρχει κάποια μαγική τροφή που να διατηρεί την καρδιά σας υγιή, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη σας. Πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφών που μπορούν να αυξήσουν τη συνολική χοληστερίνη σας και την ένταξη σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά σας, φροντίστε να τρώτε περισσότερα από τα τρόφιμα που αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL) και μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 τροφές που (μάλλον) δεν γνωρίζατε ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης σας και κατ’ επέκταση να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Αβοκάντο

Όχι μόνο έχουν εκπληκτική γεύση και αναβαθμίζουν ακόμη και το πιο ταπεινό brunch, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, όπως η βήτα-σιτοστερόλη, που έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που τρώτε καθώς είναι μια τροφή πλούσια σε λίπος και σε θερμίδες.

Μαύρη σοκολάτα

Αν ψάχνετε έναν ακόμη λόγο να φάτε σοκολάτα, μόλις τον βρήκατε. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή και οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Η σοκολάτα γάλακτος έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο και επομένως χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών, ενώ η λευκή σοκολάτα είναι ακόμη χαμηλότερη σε αντιοξειδωτικά. Απολαύστε μερικές μπουκιές μαύρης σοκολάτας ή προσθέστε μια δόση κακάο σε σκόνη στο smoothie ή στο γιαούρτι σας.

Κίμτσι

Το κίμτσι (kimchi) ένα κορεάτικο συνοδευτικό που έχει υποστεί ζύμωση και που συνήθως παρασκευάζεται από λάχανο, ραπανάκι ή αγγούρι, γίνεται ολοένα και πιο διάσημο για τα πολλά οφέλη του στην υγεία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και -επειδή έχει υποστεί ζύμωση- είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια που σας βοηθούν να διατηρείτε το έντερό σας υγιές. Επίσης, περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερίνη εμποδίζοντας την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος. Τα καλά βακτήρια που παράγονται κατά τη ζύμωση βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερίνης. Το κίμτσι και το ξινολάχανο έχουν συνήθως αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε προσέξτε τις μερίδες σας αν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη σχηματίζοντας ένα κολλώδες στρώμα στο λεπτό έντερο που εμποδίζει τη χοληστερίνη να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Απλά φροντίστε να επιλέξετε βρώμη χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Κόκκινο κρασί

Όταν καταναλώνεται με μέτρο (δύο ποτήρια για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες), το κόκκινο κρασί αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και τα οποία βοηθούν στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων σε καλή κατάσταση.