Η εποχή της καραντίνας που κράτησε τα κομμωτήρια κλειστά για μεγάλο διάστημα εξοικείωσε αναγκαστικά κάποιες από εμάς με το βάψιμο των μαλλιών μας. Και πλέον δεν είναι λίγες εκείνες που προτιμούν να εκτελούν μόνες τους αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο οι παρακάτω οδηγίες είναι οι σημαντικότερες για να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία το λουκ που επιθυμούμε.

Αρωγοί μας σε αυτό είναι οι προηγμένες καλλυντικές φόρμουλες, οι νέες εξελιγμένες υφές και η μεγάλη γκάμα αποχρώσεων που εγγυώνται το άψογο αποτέλεσμα που επιθυμούμε καθώς και σεβασμό στην τρίχα.

Πριν από τη διαδικασία

1. Αν χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά μία συγκεκριμένη μάρκα, καλό είναι να κάνουμε πρώτα ένα τεστ ευαισθησίας. Ετσι εφαρμόζουμε μία μικρή ποσότητα πίσω από το αφτί. Περιμένουμε όσο χρόνο γράφουν οι οδηγίες χρήσης της και στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό.

Δύο μέρες μετά, αν δεν έχουμε διαπιστώσει κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία.

2. Αν τα μαλλιά μας είναι γενικώς ταλαιπωρημένα ή ξηρά και αδύναμα, εφαρμόζουμε μία εβδομάδα πριν από τη βαφή μία μάσκα θρέψης με βιοτίνη, αργινίνη, βιταμίνες και έλαια, που θα τα δυναμώσει. Ετσι η τρίχα θα ανακτήσει την απαλότητα και την ελαστικότητά της ενώ παράλληλα οι χρωστικές της σύνθεσης θα απορροφηθούν πιο αποτελεσματικά.

3. Διαλέγουμε τη σωστή απόχρωση

Η επιλογή του κατάλληλου χρώματος είναι η πιο καταλυτική κίνηση για το επιθυμητό λουκ. Οι κατάλληλες αποχρώσεις είναι εκείνες που φωτίζουν το πρόσωπό μας και αναδεικνύουν τον τόνο της επιδερμίδας και τα χαρακτηριστικά μας. Αντίθετα, οι λανθασμένες επιλογές μας μάς χλωμιάζουν.

Τα tips για ομοιόμορφη βαφή στο σπίτι

Θα χρειαστούμε:

* Μία χτένα.
* 3 κλάμερ ή μεταλλικά κλιπς.
* Βαφή (είτε κιτ είτε επαγγελματική).

#1 Για να προστατεύσουμε τα χέρια και τα νύχια από τις χρωστικές, φοράμε τα ειδικά γάντια και ένα παλιό πουκάμισο (αντί για μπλούζα), ώστε να το απομακρύνουμε εύκολα πριν από το λούσιμο, χωρίς να το λερώσουμε.

#2 Προετοιμάζουμε τη βαφή αναμειγνύοντας τα μέρη της, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της.

#3 Για να αποφύγουμε τις κηλίδες που αφήνει η βαφή στο δέρμα, απλώνουμε γύρω από το στεφάνι, τη βάση του αυχένα και γύρω από τα αφτιά λίγη βαζελίνη ή την ειδική κρέμα προστασίας που βρίσκουμε στα καταστήματα με είδη κομμωτηρίου.

Προσοχή, να μην ακουμπάει τα μαλλιά, διαφορετικά οι χρωστικές ουσίες δεν θα κολλήσουν στην τρίχα. Extra tip: Αν παρ’ όλα αυτά μετά το βάψιμο παρατηρήσουμε κάποιον λεκέ, μπορούμε να τον αφαιρέσουμε με ελαιόλαδο ή ένα διφασικό προϊόν για ντεμακιγιάζ ματιών.

#4 Ξεμπερδεύουμε και χωρίζουμε τα μαλλιά σε τέσσερις ίσες τούφες και ξεκινάμε τη διαδικασία από τις ρίζες προς στα μήκη και τις άκρες. Αφού τελειώσουμε περιμένουμε όσο χρόνο αναγράφουν οι οδηγίες στο κουτί. Πριν την αφαιρέσουμε, κάνουμε μασάζ από τις ρίζες έως τις άκρες.

#5 Στη συνέχεια ξεβγάζουμε τη βαφή με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόζουμε την ειδική κρέμα περιποίησης που περιλαμβάνεται στο κιτ. Πρόκειται για μία σύνθεση που σταθεροποιεί το χρώμα και ενισχύει τη λάμψη του, λειαίνοντας την επιφάνεια της τρίχας. Αν χρησιμοποιούμε επαγγελματικό προϊόν που αναμειγνύεται με οξυζενέ, τότε απλώνουμε μία μάσκα μαλλιών.

#6 Αφού απομακρύνουμε σχολαστικά τα υπολείμματα της βαφής, ξεπλένουμε τα μαλλιά με κρύο νερό, το οποίο θα σφραγίσει τα λέπια της τρίχας και θα τονίσει ακόμα περισσότερο τη λάμψη της.

Τα tips για πετυχημένες ανταύγειες (highlights)

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι: Πετυχημένες ανταύγειες είναι εκείνες που προσφέρουν όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα χωρίς όμως να βλάπτουν την υγεία της τρίχας.

Ετσι, το να τις δημιουργήσουμε μόνες μας στο σπίτι κάνοντας ντεκαπάζ είναι μία επισφαλής υπόθεση, μιας και απαιτείται εμπειρία και τεχνική, προκειμένου να μην καεί η τρίχα. Αφετέρου δεν μπορούμε εύκολα να δουλέψουμε με τα χέρια μας στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και το οπτικό μας πεδίο είναι περιορισμένο.

Επιπλέον, αν έχουμε πολύ σκούρα μαλλιά και θέλουμε να κάνουμε ανταύγειες με έντονη αντίθεση, το ξάνοιγμα είναι ένα ρίσκο, γιατί μπορεί να προκύψει άλλη απόχρωση, π.χ. πορτοκαλί, η οποία είναι δύσκολο να εξουδετερωθεί με ρεφλέ.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να επισκεφθούμε το κομμωτήριο και να αφεθούμε στα χέρια μιας έμπειρης ειδικού.

Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να τονίσουμε το φυσικό μας χρώμα και να φωτίσουμε το πρόσωπό μας κάνοντας μερικές ανταύγειες (highlights) 1-2 τόνους πιο ανοιχτές από τη βάση μας. Αν π.χ. έχουμε καστανό χρώμα, προτιμάμε τις ζεστές αποχρώσεις του καφέ, της καραμέλας, του φουντουκιού κ.λπ.

Αντίθετα, οι ανταύγειες που είναι πιο σκούρες από τη βάση μας ονομάζονται lowlights και χρησιμοποιούνται για να δώσουν βάθος και ένταση στο αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά εφαρμόζονται με την ίδια τεχνική των highlights.

Θα χρειαστούμε

* Οδοντόβουρτσα ή χτένα με λεπτά δόντια.
* Μεταλλικά κλιπς.
* Ενα μπολάκι.
* Κιτ για ανταύγειες.

#1 Χρησιμοποιούμε ένα κιτ για ανταύγειες σε απόχρωση δύο τόνους πιο ανοιχτή από τη βάση μας. Αναμειγνύουμε τα μέρη του προϊόντος σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.

#2 Ξεμπλέκουμε καλά τα μαλλιά μας και τα πιάνουμε με ένα κλάμερ. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε μικρές τούφες γύρω από το πρόσωπό μας.

#3 Τοποθετούμε λίγη ποσότητα βαφής στο ειδικό εργαλείο που βρίσκεται μέσα στο κιτ. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια καθαρή οδοντόβουρτσα ή μία χτένα με λεπτά δόντια.

Στη συνέχεια, περνάμε το εργαλείο πάνω από τις τούφες που θέλουμε να «ανοίξουμε». Επιλέγουμε τα σημεία που πλαισιώνουν το πρόσωπό μας ή τις τούφες που θα «ξάνοιγε» φυσικά ο ήλιος. Οσο πιο λεπτές ανταύγειες θέλουμε, τόσο πιο λεπτές τούφες επιλέγουμε.
#4 Περιμένουμε όσο χρόνο γράφουν οι οδηγίες του κιτ και στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά τις τούφες. Επειτα λουζόμαστε και χρησιμοποιούμε μία μάσκα αναδόμησης.

Μετά τη βαφή: Τα tips

Για να διατηρούμε ζωντανό και λαμπερό χρώμα μαλλιών, δεν παραλείπουμε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Χρησιμοποιούμε τα ειδικά προϊόντα καθαρισμού για βαμμένα μαλλιά και επιπλέον εφαρμόζουμε σε κάθε λούσιμο μία μάσκα εντατικής ενυδάτωσης και αναδόμησης.

2. Πριν από τη χρήση θερμού στάιλινγκ, σκουπίζουμε καλά τα μαλλιά με μια πετσέτα και στη συνέχεια απλώνουμε μία θερμοπροστατευτική σύνθεση. Η έντονη θερμότητα στα πολύ βρεγμένα μαλλιά αφυδατώνει την επιφάνεια της τρίχας και ξεθωριάζει το χρώμα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Αθηνά-Τζάνετ Κορώση, hair stylist και colour expert.