Η σπονδυλική στήλη είναι το μέσο στήριξης του σώματος. Συνδέει το κεφάλι, τον κορμό, τη λεκάνη και τα άκρα. Συχνά διάφορες αιτίες και παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής μας καταπονούν τον αυχένα, τη μέση και τα άκρα μας, προκαλώντας πόνους. Με πιο συχνούς τους πόνους στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο) και τη μέση (οσφυαλγία). Ακολουθούν οι πόνοι στα πόδια (ισχιαλγία) και τα χέρια (βραχιαλγία). Παλαιότερα, η φαρμακευτική αγωγή ήταν ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των πόνων της σπονδυλικής στήλης. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι ειδικοί εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν να χρειάζεται προτείνουν συμπληρωματικά και μια ήπιας μορφής άσκησης, όπως είναι το pilates.

Σωστή στάση του σώματος, λιγότερος πόνος

Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Μαραγιάννη καθηγήτρια pilates, το pilates είναι ένα είδος αναερόβιας άσκησης και η χαμηλή επικινδυνότητα που το χαρακτηρίζει, το καθιστά κατάλληλο τρόπο εκγύμνασης για όλες τις ηλικίες, για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ανεξαρτήτως σωματοδομής.

Είναι δε ιδανικό για άτομα που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Μέσω του pilates ενδυναμώνουμε όλους τους μυς του σώματος συνολικά και ρυθμίζουμε την αναπνοή. Ταυτόχρονα δε, βελτιώνουμε τη στάση του σώματος.

Η σωστή στάση του σώματος σε συνδυασμό με ένα δυνατό μυϊκό σύστημα μπορεί να βελτιώσει τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και να απαλύνει ή ακόμη και να απαλείψει τον πόνο.

Το pilates απαρτίζεται από ασκήσεις που περιλαμβάνουν αποτύπωση της σπονδυλικής στήλης και συντελεί στο να διατηρεί το σώμα το μάκρος του, το οποίο με το πέρασμα των χρόνων χάνει το κολλαγόνο και κατά συνέπεια την ελαστικότητά του.

Βοηθάει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης γιατί μεγάλος αριθμός ασκήσεων αναφέρεται στη μετακίνησή της σπόνδυλο σπόνδυλο. Ασκήσεις όπως το half roll down, roll up, pelvic curl βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και μας διδάσκουν πώς να την κινούμε με ασφάλεια.

Βελτιώνει προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης, αυχένα, μέσης που ταλαιπωρούν πάρα πολύ κόσμο. Προβλήματα τα οποία προέρχονται είτε από την παιδική ηλικία είτε μεταγενέστερα.

Μέσα από ένα μεγάλο εύρος ασκήσεων που ξεκινούν από ήπια ένταση και προοδευτικά μπορούν να φτάσουν σε ένα πολύ έντονο και υψηλής τεχνικής πρόγραμμα εκγύμνασης, ο εξειδικευμένος γυμναστής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασκούμενου ξεχωριστά.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν και για πάρα πολλούς ακόμη, το pilates όχι απλά θα πρέπει να μπει στη ζωή του κάθε ανθρώπου, αλλά να γίνει τρόπος ζωής για τον καθένα.

Οπως έλεγε και ο ίδιος ο Joseph Pilates, για τη μέθοδό του την οποία εκείνος αρχικά είχε ονομάσει Contrology (έλεγχος), «η μέθοδος θα πρέπει να αναπτύσσει το σώμα συνολικά, να διορθώνει την άσχημη στάση, να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, να αφυπνίζει το μυαλό και να ανυψώνει το πνεύμα».

3 ασκήσεις για την κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης

1. CAT STRETCH

Είμαστε σε τετραποδική θέση. Τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία. Ο καρπός, ο αγκώνας και ο ώμος στην ίδια ευθεία. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε τη λεκάνη σε οπίσθια κλίση, αποτυπώνουμε τη σπονδυλική στήλη και φέρνουμε το κεφάλι να κοιτάξει προς την ουρίτσα.

Ξαναπαίρνουμε εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε τη λεκάνη σε πρόσθια κλίση, την πλάτη σε έκταση και το κεφάλι κοιτάζει απέναντι. Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Στόχος μας είναι η αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και η διάταση.

2. PELVIC CURL

Είμαστε σε ύπτια κατάκλιση. Τα χέρια μας δίπλα στα ισχία. Τα πόδια μας ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης. Γλιστράμε τις ωμοπλάτες προς τα κάτω και πίσω.

Βυθίζουμε τον ομφαλό μας προς τη σπονδυλική στήλη ώστε να ενεργοποιήσουμε τον εγκάρσιο κοιλιακό, κάνουμε προετοιμασία με βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή γυρίζουμε την ουρίτσα να κοιτάξει προς το ταβάνι κάνοντας οπίσθια κλήση λεκάνης και στη συνέχεια παρασύρουμε τη λεκάνη να σηκωθεί και ανεβαίνουμε μέχρι το στέρνο.

Παίρνουμε πάλι μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή λιώνουμε από το στέρνο σπόνδυλο σπόνδυλο (round back) μέχρι να πατήσει ο κόκκυγας. Θα πρέπει η πλάτη σας να σχηματίσει μια κούρβα από το στέρνο και κάτω. Στόχος μας η αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, η ενδυνάμωση των οπίσθιων μηριαίων.

3. ROLL UP

Είμαστε σε ύπτια κατάκλιση, τα χέρια μας τεντώνουν πίσω από το κεφάλι, τα πόδια μας τεντωμένα σε flex. Ανεβάζουμε τα χέρια μας στις 90 μοίρες, εισπνέουμε και φέρνουμε τα χέρια παράλληλα με το έδαφος παρασύροντας θώρακα και κεφάλι.

Με την εκπνοή βυθίζω τον ομφαλό μου προς τη σπονδυλική στήλη και ανεβαίνω σπόνδυλο σπόνδυλο αποτυπώνοντας τη σπονδυλική στήλη και μακραίνω τον κορμό μου μπροστά σαν να αποχωρίζω τη σπονδυλική στήλη από τη λεκάνη μου.

Τα πόδια μου πλέον σε point και το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τον κορμό. Στόχος μας η αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και η ενδυνάμωση των κοιλιακών. Προσοχή κατά το ανεβοκατέβασμα να μην τραντάζουμε τη σπονδυλική στήλη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρία Μαραγιάννη, καθηγήτρια pilates.