Πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο, το γκρέιπφρουτ όπως και ο χυμός του μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.  Αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τον τρόπο που δρουν πολλά φάρμακα, βάζοντας την υγεία σας σε κίνδυνο.

Πώς αλληλεπιδρά με τα φάρμακα

Πολλά φάρμακα μεταβολίζονται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια του ενζύμου CYP3A4. Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει τη δράση του εντερικού CYP3A4, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα από το φάρμακο να εισέρχεται στο αίμα και να παραμένει στο σώμα σας για περισσότερο.

Όταν υπάρχει πάρα πολύ φάρμακο στο αίμα, μπορεί να έχετε περισσότερες παρενέργειες. Για παράδειγμα, εάν πίνετε πολύ χυμό γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, η πλεονάζουσα ποσότητα του φαρμάκου αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατική και μυϊκή βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ποσότητα του ενζύμου CYP3A4 στο έντερο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, δύο άνθρωποι που παίρνουν την ίδια φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να μην επηρεαστούν με τον ίδιο τρόπο από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ.

Στο μεταξύ, πρόσφατες έρευνες έχουν βρει ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, εάν πίνετε πολύ χυμό γκρέιπφρουτ ενώ παίρνετε φεξοφεναδίνη για τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών, η συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα μειώνεται κάνοντας το φάρμακο να μην λειτουργεί καλά. Η φεξοφεναδίνη μπορεί επίσης να μην λειτουργεί το ίδιο καλά εάν λαμβάνεται με χυμό πορτοκαλιού ή μήλου.

Η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το άτομο, το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού γκρέιπφρουτ που πίνετε.

Αποφύγετε το mix & match με αυτά τα φάρμακα 

Ακολουθούν παραδείγματα ορισμένων τύπων φαρμάκων με τα οποία ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (αλληλεπίδραση):

  • σιμβαστατίνη
  • ατορβαστατίνη
  • νιφεδιπίνη
  • κυκλοσπορίνες
  • buspirone
  • βουδεσονίδη
  • αμιωδαρόνη
  • φεξοφεναδίνη

Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, διαβάστε το φύλλο πληροφοριών ασθενούς και συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, για να μάθετε εάν ο χυμός γκρέιφρουτ αλληλεπιδρά με το φάρμακό σας.

Εάν πρέπει να αποφύγετε το χυμό γκρέιπφρουτ μαζί με το φάρμακό σας, ελέγξτε τις ετικέτες των χυμών φρούτων ή των ποτών που έχουν αρωματιστεί με χυμό φρούτων για να δείτε εάν είναι φτιαγμένα με χυμό γκρέιπφρουτ.

Τα πορτοκάλια της Σεβίλλης (που χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή μαρμελάδας πορτοκαλιού), τα pomelos και τα tangelos (μια διασταύρωση μανταρινιών και γκρέιπφρουτ) μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τον χυμό γκρέιπφρουτ. Μην τρώτε αυτά τα φρούτα εάν το φάρμακό σας αλληλεπιδρά με το χυμό γκρέιπφρουτ.