Με την παραλλαγή Όμικρον να.. «απειλεί» τα φετινά Χριστούγεννα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά την επιτακτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19. Παράλληλα, σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το The British Medical Journal αποκαλύπτει ότι η χρήση μάσκας μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσετε κορωνοϊό κατά 53%.

Πώς κρατά μακριά τον κορωνοϊό

Έξι μελέτες με συνολικά 2627 άτομα με covid-19 και 389 228 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση που εξέταζε την επίδραση της χρήσης μάσκας στη συχνότητα εμφάνισης της covid-19. Η συνολική συγκεντρωτική ανάλυση έδειξε μείωση του κινδύνου κατά 53%, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Ταυτόχρονα τα ευρήματα πρόσθετων μελετών που αξιολόγησαν τη χρήση μάσκας υποδεικνύουν μείωση της συχνότητας εμφάνισης της covid-19, της μετάδοσης του κορωνοϊού αλλά και της θνησιμότητας από την αναπνευστική λοίμωξη.

Συγκεκριμένα, φυσικό πείραμα σε 200 χώρες όπου το μέτρο χρήσης μάσκας ήταν υποχρεωτικό έδειξε 45,7% λιγότερη θνησιμότητα εξαιτίας της covid-19. Σε άλλη μελέτη με φυσικό πείραμα στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 μειώθηκε κατά 29% σε πολιτείες όπου η χρήση της μάσκας ήταν υποχρεωτική.

Εξίσου βοηθητικό το πλύσιμο των χεριών

Τρεις μελέτες με συνολικά 292 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και 10.345 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση της επίδρασης του πλυσίματος των χεριών στη συχνότητα εμφάνισης της covid-19.

Η συνολική συγκεντρωτική ανάλυση πρότεινε μια εκτιμώμενη μείωση της τάξεως του 53% στην συχνότητα εμφάνισης της αναπνευστικής λοίμωξης.