Η σάουνα και το χαμάμ είναι και οι δύο παραδοσιακές θερμικές θεραπείες που έχουν εκτιμηθεί από τους αντίστοιχους πολιτισμούς τους εδώ και αιώνες. Έχουν γίνει επίσης δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, με τη σάουνα να εμφανίζεται σε κάθε ξενοδοχείο και γυμναστήριο καθώς έχει συνώνυμο κάθε είδους ατμόλουτρου.

Και οι δύο θεραπείες έχουν τους δικούς τους fun, αλλά ποια να επιλέξετε; Δείτε τα πλεονεκτήματα της καθεμίας, συγκρίνετε και αποφασίστε ποια θεραπεία απαντά καλύτερη στις ανάγκες σας.

Τα οφέλη της sauna

Μια παραδοσιακή σάουνα παρέχει ζεστό, ξηρό αέρα συνήθως σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 70 έως 100 βαθμούς Κελσίου. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της σάουνας για την υγεία:

*Χαλαρώνει τους μύες/καταπραΰνει τον πόνο

Η θερμότητα της σάουνας βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν και απαλύνει τις εντάσεις. Η αυξημένη ροή αίματος επιταχύνει τις θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος. Βοηθά επίσης το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες που έχουν μια ήπια ηρεμιστική δράση, βοηθώντας στη μείωση του πόνου.

*Ξεπλένει τις τοξίνες

Η εφίδρωση που αισθάνεστε από μια σάουνα δεν είναι ο ελαφρύς ιδρώτας σας από την άσκηση, είναι ένας βαθύς ιδρώτας που βοηθά στην απελευθέρωση ακαθαρσιών από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων τοξινών όπως ο μόλυβδος, ο χαλκός και ο υδράργυρος.

*Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική χρήση σάουνας μειώνει τη συχνότητα κρυολογήματος και γρίπης. Βοηθά επίσης να καθαρίσει η αναπνευστική οδός και τα ιγμόρεια.

Τα οφέλη του hammam

Αν και το χαμάμ χρησιμοποιεί και θερμότητα, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ατμό και φυσικά, αποκτάτε το απίστευτο καθαριστικό αποτέλεσμα που προφέρει το στάδιο του μασάζ.

*Καθαρίζει το δέρμα

Κατά τη διάρκεια ενός χαμάμ θα βρεθείτε σε ένα ζεστό περιβάλλον με ατμό, το οποίο προωθεί την εφίδρωση. Θα έχετε επίσης ένα σαπούνι με βάση την ελιά που απλώνεται στο σώμα σας,  διεισδύει στους πόρους και τους καθαρίζει βαθιά. Στη συνέχεια, το στάδιο του καθαρισμού αφαιρεί το νεκρό δέρμα, αποκαλύπτοντας τη λάμψη της επιδερμίδας σας.

*Τονώνει το σώμα

Το έντονο τρίψιμο και το μασάζ ενός χαμάμ αυξάνει κατακόρυφα τη ροή του αίματος και αφυπνίζει τις αισθήσεις. Μετά το χαμάμ σας θα νιώσετε εντελώς αναζωογονημένοι.

*Ανακουφίζει από το άγχος

Χάρη στην έντονη ζέστη, τον ατμό και το μασάζ, λίγες θεραπείες θα σας κάνουν να αισθάνεστε τόσο χαλαρωμένοι όσο το χαμάμ. Όχι μόνο απελευθερώνονται οι σωματικές εντάσεις, αλλά θα διαπιστώσετε επίσης ότι το μυαλό σας καθαρίζει.

Λοιπόν, ποιο από τα δύο προτιμάτε; Αν θέλετε πραγματικά να καθαρίσετε το δέρμα σας και να αισθάνεστε αναζωογονημένοι, τότε ένα χαμάμ είναι ο καλύτερος τρόπος. Εάν θέλετε να αποτοξινωθείτε ιδρώνοντας και να απολαύσετε μια χαλαρωτική εμπειρία, τότε η σάουνα ίσως είναι καλύτερη επιλογή.