Οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση, αλλά η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά σας πυκνά και υγιή για περισσότερο.

Κάνοντας μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή, που περιλαμβάνει πηγές αντιοξειδωτικών, σιδήρου, βιταμίνης D και βιοτίνης, μπορείτε να προλάβετε και να καθυστερήσετε την εμφάνισης της τριχόπτωσης.

Ας δούμε πέντε από τις καλύτερες τροφές για την τριχόπτωση:

#1 Λιπαρά ψάρια

Μερικοί τύποι ψαριών που έχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 καθώς και βιταμίνη D, είναι:

  • Τόνος
  • Σκουμπρί
  • Σολομός
  • Ρέγκα

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σεληνίου και βιταμινών Β, τα οποία επίσης βοηθούν στην προώθηση της υγείας των μαλλιών.

#2 Αβγά

Τα αυγά είναι η «πολυβιταμίνη της φύσης» γιατί περιέχουν μια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες βάζει την ανάπτυξη των μαλλιών σε μια φάση «ηρεμίας», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και λιγότερη ανάπτυξη των μαλλιών. Ο κρόκος του αβγού έχει επίσης βιοτίνη. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη έχει συνδεθεί με απώλεια τόσο των μαλλιών όσο και του χρώματός τους.

Τα αβγά περιέχουν δύο ακόμη σημαντικές ουσίες για την υγεία των μαλλιών σας – σελήνιο και ψευδάργυρο.

#3 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν την τριχόπτωση.

Μερικές καλές επιλογές είναι:

  • Λάχανο
  • Σπανάκι
  • Λαχανίδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το χαμηλό σίδηρο είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο. Συνδέεται επίσης με πολλούς διαφορετικούς τύπους τριχόπτωσης. Η βιταμίνη Α είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και παίζει ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Βοηθά το σώμα σας να παράγει σμήγμα, το οποίο προστατεύει τα μαλλιά ενυδατώνοντας το τριχωτό της κεφαλής.

Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης βήτα καροτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C – ουσίες που συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών.

#4 Φρούτα

Φρούτα πλούσια σε ενώσεις που είναι σημαντικές για υγιή μαλλιά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών, είναι τα:

  • Μούρα
  • Κεράσια
  • Βερίκοκα
  • Σταφύλια
  • Πορτοκάλια

Τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, η οποία βοηθούν στην προστασία των τριχοθυλακίων από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο και να παράγει κολλαγόνο – μια πρωτεΐνη που «χτίζει» τα μαλλιά και βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

#5 Ξηροί καρποί και σπόροι

Αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι:

Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που περιέχουν, είναι απαραίτητα ιχνοστοιχεία για το σώμα σας, καθώς δεν μπορεί να τα παράγει. Επομένως είναι σημαντικό να τα λαμβάνετε μέσω τροφών. Αυτά τα ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών και η ανεπάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι, επίσης, καλές πηγές βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πότε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της τριχόπτωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να αποτρέψετε μη αναστρέψιμες βλάβες. Φυσικά είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας για να προλάβετε την απώλεια μαλλιών, αλλά αν υποψιάζεστε ότι έχετε για διατροφική ανεπάρκεια μιλήστε με έναν επαγγελματία γιατρό σήμερα.