Θα κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας αν λέγαμε ότι η διατροφή των γιορτών είναι υγιεινή. Αλλά ανάμεσα στις υπερβολικές μερίδες, την εορταστική κατανάλωση ζάχαρης και – ας είμαστε ειλικρινείς – μερικά επιπλέον ποτήρια κρασί, υπάρχει μια ομάδα εορταστικών τροφών που είναι αρκετά απαράμιλλη στο τμήμα διατροφής: Τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα.

Το μείγμα μπαχαρικών στα μπισκότα ή τα κέικ σας και το topping στο ζεστό, εποχιακό ρόφημά σας – αν και προσθέτουν γεύση, διάσταση και χρώμα στα γαστρονομικά αριστουργήματα της εποχής – είναι επίσης μια πηγή αντιφλεγμονώδους, αντιβακτηριδιακού και βιταμινούχου «πλούτου».

Δείτε είναι τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μυρωδικά που μπορούν να δώσουν στη διάθεση και τους πόνους μας μια χειμωνιάτικη ώθηση…

Τζίντζερ

Αυτή η αντιφλεγμονώδης ρίζα βρίσκεται σχεδόν σε κάθε χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο που αξίζει να φάτε, από το μελόψωμο μέχρι το pfeffernüsse. Αλλά το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει αν το παρακάνετε με τις άλλες γευστικές λιχουδιές: Μελέτες δείχνουν ότι η αυτή ρίζα καταπραΰνει το στομάχι μειώνοντας τα αισθήματα ναυτίας.

Κανέλα

Σίγουρα, θα την πασπαλίσετε στον ζεστό μηλίτη σας ή θα καρυκεύσετε το κρασί σας με αυτό. Αλλά ξέρατε ότι αυτός ο φλοιός είναι στην πραγματικότητα μια υγιεινή τροφή; Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι συμπεριλαμβάνοντας την κανέλλα στη διατροφή σας μπορείτε να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η κανέλα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όμως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε με μέτρο το συγκεκριμένο μπαχαρικό με μέτρο, καθώς πρόσφατα σχετίστηκε – σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian – με ηπατική βλάβη λόγω των υψηλών επιπέδων κουμαρίνης.

Μέντα

Ίσως είναι καλύτερο να μην πέσετε με τα «μούτρα» στα ζαχαρωτά που βρίσκονται τριγύρω, αφού τελειώσετε με τη διακόσμηση του δέντρου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε το βασικό συστατικό τους – τη μέντα. Η μέντα «φωτίζει» τη σοκολάτα και προσθέτει «βάθος» στα γλυκά. Προσφέρει επίσης μια «γροθιά» γεμάτη βιταμίνες, χάρη στα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η γεύση της μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πονοκεφάλων τάσεως, να βελτιώσει τη συγκέντρωση, να περιορίσει την όρεξη και να μειώσει ακόμη και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Μοσχοκάρυδο

Ενώ τρίβετε λίγο πάνω από το αυγολέμονο σας, μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε το μοσχοκάρυδο – τον πανίσχυρο σπόρο που περιέχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Άλλες καλές επιλογές καρυκευμάτων με εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας, που ταιριάζουν ιδανικά με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι: γαρύφαλλο, κάρδαμο, σαφράν, πιπέρι καγιέν, σπόροι μουστάρδας, κύμινο, γλυκάνισος, κουρκουμάς.

Δενδρολίβανο

Προσθέστε το στο ψητό κρέας, στον πουρέ πατάτας ή ακόμα και στα μπισκότα σας. Το πράσινο, χειμωνιάτικο άρωμα του δεντρολίβανου όχι μόνο προκαλεί την περίοδο των γιορτών, αλλά είναι και μια δύναμη για την υγεία – ειδικά αν χρησιμοποιείτε ψησταριά: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Μια μελέτη στο Kansas State University διαπίστωσε ότι η προσθήκη εκχυλίσματος δεντρολίβανου σε μπουρεκάκια χάμπουργκερ μείωσε την περιεκτικότητα του κρέατος σε ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται στο κόκκινο κρέας όταν ψήνεται στη σχάρα ή στην κατσαρόλα.

Άλλες καλές επιλογές καρυκευμάτων με εκπληκτικές ιδιότητες για την υγεία μας, που ταιριάζουν ιδανικά με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι: γαρύφαλλο, κάρδαμο, σαφράν, πιπέρι καγιέν, σπόροι μουστάρδας, κουρκουμάς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα Χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με κάθε λογής γευστικούς τρόπους.

  • Μπορείτε να καρυκεύσετε το μοσχαρίσιο στιφάδο σας με λίγο γαρύφαλλο και ένα ξυλάκι κανέλας, καθώς συνδυάζονται καλά με το κόκκινο κρέας.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε γεύση και άρωμα βράζοντας το ρύζι και τα δημητριακά σας με ολόκληρο γαρύφαλλο, ξυλάκια κανέλας και σπόρους κάρδαμου.
  • Ή μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγα αλεσμένα μπαχαρικά στα κεφτεδάκια σας ή να τα πασπαλίσετε πάνω στα στήθη κοτόπουλου πριν τα ψήσετε στο φούρνο.

Τέλος, τα ριζώδη λαχανικά όπως το παστινάκι, τα καρότα, το σελινόριζο και οι γλυκοπατάτες είναι υπέροχα μαριναρισμένα με μπαχαρικά, αλάτι και λάδι. Προσθέστε και λίγο αλεσμένο κύμινο και έχετε ένα υπέροχο συνοδευτικό.

Όσον αφορά τη γλυκιά κουζίνα, σας προτείνουμε ένα μείγμα από ζεστά μπαχαρικά: ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, ¼ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο, 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ και 2 κουταλιές της σούπας κανέλα. Αυτό το μείγμα μπορεί να προστεθεί στα πάντα – χυλούς, βάφλες, ακόμη και τηγανίτες.

  • Μπορείτε επίσης να ρίξετε μερικούς ξηρούς καρπούς με λίγο μέλι στο προαναφερόμενο μείγμα και να το ψήσετε στο φούρνο, για ένα υπέροχο σνακ ή topping πρωινού.
  • Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε αυτό το μείγμα μπαχαρικών σε ένα smoothie ή στο latte σας για ένα μικρό χριστουγεννιάτικο «λάκτισμα».

Τέλος, αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα για ένα απολαυστικό Χριστουγεννιάτικο ρόφημα: Απλώς ζεστάνετε λίγο χυμό μήλου σε μια κατσαρόλα, προσθέστε όλα τα ζεστά μπαχαρικά που μπορείτε να βρείτε, μαζί με μια κουταλιά της σούπας μέλι και λίγο βιολογικό ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήστε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε μερικές σταφίδες και ξηρούς καρπούς,  αφήστε τα να μουλιάσουν για μερικά λεπτά και απολαύστε.