Εντείνονται οι φόβοι των ειδικών για την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, καθώς νέα προεκτυπωμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική υποδηλώνει ότι η εκ νέου επαναμόλυνση από την Όμικρον είναι παραπάνω από τρεις φορές πιο πιθανή, συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Η Όμικρον μπορεί να ξεφεύγει της ανοσίας

Αυτή η ικανότητα αποφυγής της ανοσίας από πρότερη μόλυνση μπορεί να προκαλεί και την ταχεία της εξάπλωση.

Για τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους, οι ερευνητές ανέλυσαν 2.796.982 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις SARS-CoV-2 στη Νότια Αφρική. Όλες οι πρώτες μολύνσεις είχαν εμφανιστεί τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από τις 27 Νοεμβρίου 2021.

Από το δείγμα, 35.670 άτομα (1,3%) είχαν δύο επιβεβαιωμένες λοιμώξεις SARS-CoV-2.

Οι κορυφώσεις των επαναμολύνσεων ήταν τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2021, οι οποίες αντιστοιχούσαν με την κορύφωση του δεύτερου και τρίτου κύματος στη Νότια Αφρική, μαζί με μια απότομη αύξηση των επαναμολύνσεων τον Νοέμβριο του 2021, που αντιστοιχεί με την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Όμικρον ενδεχομένως να μπορεί να αποφύγει την ανοσία του οργανισμού που έχει ήδη δημιουργηθεί. Ωστόσο για να ελέγξουν αυτήν την υπόθεση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται in vitro μελέτες.

Προστατεύουν τα εμβόλια;

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα τρέχοντα εμβόλια θα είναι ή όχι αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Pfizer, η προστασία από τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου της μειώνεται σημαντικά έναντι της Όμικρον, όμως η αναμνηστική της δόση φαίνεται να την εξουδετερώνει αποτελεσματικά.

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι όπως και με τις άλλες παραλλαγές, ακόμη και αν τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, θα πρέπει να αποτρέψουν την σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα νόσηση εξαιτίας της Όμικρον.