Ιδιαίτερα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, η βιταμίνη D, επίσης γνωστή και βιταμίνη του ήλιου, αποδεικνύεται πώς δεν υποστηρίζει μόνο τα οστά μας αλλά και την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of South Australia.

Πώς συνδέεται η βιταμίνη D με την καρδιά

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, ερευνητές από το UniSA’s Australian Centre for Precision Health εντόπισαν γενετικά στοιχεία για το ρόλο της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παγκοσμίως, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου, καθώς υπολογίζεται ότι στοιχίζουν 17,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, επισημαίνεται ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις και υψηλότερη αρτηριακή πίεση, σε σχέση με εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

Τα ευρήματά μας είναι ενθαρρυντικά καθώς υποδηλώνουν ότι εάν μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D, θα μπορούμε επίσης να επηρεάσουμε τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, μειώνοντάς τα.

Αν ο ήλιος μας.. κρύβεται

Αν δεν λαμβάνουμε βιταμίνη D μέσω του ήλιου, τότε μπορούμε να την λάβουμε φυσικά από τρόφιμα, όπως:

Κρόκοι αυγών

Αν ψάχνατε έναν ακόμη λόγο να τρώτε αυγά, μόλις τον βρήκατε. Η βιταμίνη D εντοπίζεται μόνο στον κρόκο του αυγού και καλό είναι να προτιμάτε αυγά ελεύθερης βοσκής ή βοσκοτόπων, καθώς είναι 4 έως 6 φορές πιο πλούσια σε βιταμίνη D.

Σολομός

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D. Ειδικά ο άγριος σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Μπορείτε να τον μαγειρέψετε και να τον απολαύσετε με διάφορους τρόπους, ενώ αν ψάχνετε μια πιο πρακτική και οικονομική εκδοχή, προτιμήστε τον σολομό σε φέτες ή κονσέρβα, ο οποίος θα αναβαθμίσει ακόμη και την πιο απλή φρυγανιά

Μανιτάρια

Είτε θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης είτε βιταμίνης D, τα νόστιμα μανιτάρια είναι σύμμαχός σας. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι μόνο τα άγρια μανιτάρια ή τα μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδες φως είναι καλές πηγές βιταμίνης D