Για την εξέλιξη της πανδημίας ενόψει Χριστουγέννων μίλησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, λέγοντας πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, ενώ ζήτησε να εξεταστούν οι μετακινήσεις σε «κόκκινες» περιοχές.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε πως είμαστε σε μία «ισορροπία τρόμου» που δεν πρέπει να διαταραχθεί.

«Είμαστε σε μια ισορροπία τρόμου. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς πλέον διασωληνωμένοι, στις ειδικές μονάδες είναι πάνω από 1000 άτομα. Οι νοσηλείες στη χώρα είναι περίπου 4.500. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν οι μετακινήσεις σε «κόκκινες περιοχές» αλλά και να ληφθούν μέτρα στις εκκλησίες.

«Οι ειδικοί λένε ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Εγώ λέω ότι είμαστε σε μία πίεση πολύ οριακή. Και τα κρεβάτια που έχουμε διαθέσιμα γαι κλίνες κοινής νοσηλείας και οι ΜΕΘ είναι οριακές. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου θα υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις και μετακινήσεις. Θα ήθελα να είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα έβλεπα και περιορισμούς. Να εξετάσουμε το ζήτημα των μετακινήσεων σε «κόκκινες» περιοχές και σε περιοχές που δεν έχουν υποδομές. Καλό θα είναι να δούμε μέτρα και στις εκκλησίες». 

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Όσο για το πώς θα πρέπει να περάσουμε «ασφαλή Χριστούγεννα», ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού συμβουλεύει να κάνουμε ρεβεγιόν «με τους κολλητούς μας».

«Για τα Χριστούγεννα, θα έλεγα να κάνουμε ρεβεγιόν με τους κολλητούς μας και όχι σε ένα χώρο με 1000 άτομα να διασκεδάσω, ούτε σε ένα τραπέζι με 50 άτομα, και ας είναι όλοι εμβολιασμένοι. Θα το αποφύγω» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολίασε την καταγγελία για ύπαρξη ΜΕΘ για VIP, λέγοντας πως δεν υπάρχει επιλογή ασθενών.

«Το ότι υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους και περνούν αρκετές μέρες για να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, είναι γνωστό, και δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Υπάρχουν πρωτόκολλα για το πώς οι ασθενείς μεταφέρονται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει επιλογή ασθενών, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταφορά ενός ασθενή σε ΜΕΘ».