Θέλετε να δώσετε στον αγαπημένο σας την τέλεια αγκαλιά;

Ψυχολόγοι στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ισχυρίζονται ότι το «μυστικό» της βρίσκεται στην… διάρκεια που έχει.

Σε ένα πείραμα, 48 γυναίκες με δεμένα μάτια αγκαλιάστηκαν για 1 δευτερόλεπτο, 5 ή 10 δευτερόλεπτα και ανέφεραν πόσο ευχάριστο ήταν. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι αγκαλιές που κρατούσαν 5 και 10 δευτερόλεπτα πρόσφεραν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, ενώ οι πιο σύντομες είχαν λιγότερο θετικό αντίκτυπο. Κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η πανδημία στέρησε από τους ανθρώπους την αγκαλιά τη στιγμή που τη χρειάζονταν περισσότερο.

Όσον αφορά το στυλ της αγκαλιάς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια σταυρωτή αγκαλιά είναι η πιο άνετη, ενώ όταν τα χέρια τοποθετούνται στη μέση ή τον αυχένα η αίσθηση ήταν πιο επίσημη.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν οι αγκαλιές θα μπορούσαν να φτάσουν «ένα οροπέδιο στην ευχαρίστηση». Αλλά τα καλά συναισθήματα μειώνονταν όσο περνούσε η ώρα, μετά τα 10 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Psychologica, ίσως είναι η πρώτη που εξέτασε «τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση και τη συμπεριφορά της αγκαλιάς», καθώς και το εάν αυτοί μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση.

Η μελέτη προσθέτει δεδομένα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και πώς προσεγγίζουν την επαφή με τους άλλους. Πέρυσι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες οδηγούνται περισσότερο από την κληρονομικότητα όταν αγκαλιάζουν, ενώ οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο από το περιβάλλον τους – δηλαδή την προσωπική ή πολιτιστική τους εμπειρία.