Η γαλοπούλα και η κότα έχουν πολλά κοινά – και οι δύο έχουν λευκό κρέας και συγκαταλέγονται στα πουλερικά. Το κρέας των πουλερικών είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

Πρωτεΐνη στο λευκό κρέας

Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού κρέατος στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα προέρχεται από το στήθος και τις φτερούγες.

Ορισμένα μέρη στο κρέας των πουλερικών έχουν πιο σκούρο χρώμα εξαιτίας της υψηλότερης περιεκτικότητας σε μυοσφαιρίνη – μίας πρωτεΐνης που μεταφέρει και αποθηκεύει οξυγόνο εντός των μυών.

Κρέας στήθους

Το στήθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια των πουλερικών, ειδικά από τους λάτρεις του fitness και όσους κάνουν δίαιτα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Ανά 28 γραμμάρια κρέατος η κότα περιέχει ένα επιπλέον γραμμάριο πρωτεΐνης από την γαλοπούλα:

  • Στήθος κότας: 9 γραμμάρια
  • Στήθος γαλοπούλας: 8 γραμμάρια

Η κότα παίρνει το προβάδισμα με ένα γραμμάριο πρωτεΐνης περισσότερο από τη γαλοπούλα ανά 28 γραμμάρια κρέατος. Ωστόσο, από διατροφική άποψη, αυτή η διαφορά είναι αμελητέα. Συνεπώς, κάθε επιλογή για ένα γεύμα θα ήταν εξίσου καλή για την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Κρέας φτερούγας

Το λευκό κρέας από τα φτερά τόσο της κότας όσο και της γαλοπούλας διατροφικά είναι παρόμοιο με εκείνο του στήθους. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ειδικότερα, είναι σχεδόν η ίδια σε σύγκριση με το κρέας από το στήθος, τόσο στη γαλοπούλα όσο και στην κότα.

Συγκεκριμένα, τόσο το κρέας από φτερούγες κότας όσο και το κρέας από φτερούγες γαλοπούλας παρέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια – περίπου 9 γραμμάρια.

Πρωτεΐνη στο σκούρο κρέας των πουλερικών

Ο όρος «σκούρο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κομμάτια κρέατος με κοκκινοκαφέ χρώμα. Τα κοψίματα έχουν αυτή τη χρωστική ουσία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης.

Καθώς η μυοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα, το σκούρο κρέας βρίσκεται συνήθως σε πιο ενεργές μυϊκές ομάδες, όπως τα πόδια και τα μπούτια της κότας και της γαλοπούλας.

Πόδι

Το πόδι τόσο στη κότα όσο και στην γαλοπούλα παρέχει ίση ποσότητα πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια – περίπου 8 γραμμάρια.

Μπούτια

Το κρέας στα μπούτια τόσο της κότας όσο και της γαλοπούλας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πόδι. Μερικές φορές πωλείται στερεωμένο στο πόδι ως μία κοπή.

Ανά 28 γραμμάρια κρέατος, η γαλοπούλα παρέχει ένα επιπλέον γραμμάριο πρωτεΐνης σε σύγκριση με το κοτόπουλο:

  • Μπούτι κοτόπουλου: 7 γραμμάρια
  • Μπούτι γαλοπούλας: 8 γραμμάρια

Αν και το κρέας του στα μπούτια της γαλοπούλας είναι τεχνικά η υψηλότερη πηγή πρωτεΐνης σε αυτή τη σύγκριση, ένα μόνο γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά συνολικά. Έτσι, οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως καλή πηγή πρωτεΐνης, υψηλής ποιότητας. ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Συμπερασματικά, το στήθος κοτόπουλου έχει ελαφρώς περισσότερη πρωτεΐνη από το στήθος γαλοπούλας, αλλά το μπούτι γαλοπούλας είναι ελάχιστα υψηλότερο σε πρωτεΐνη από το μπούτι κοτόπουλου. Τα άλλα κομμάτια κρέατος παρέχουν ίσες ποσότητες πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη που περιέχει τόσο η κότα όσο και η γαλοπούλα είναι πολύ υψηλής ποιότητας καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων τρυπτοφάνη, λυσίνη και ιστιδίνη. Ειδικότερα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων αυτών των τροφών, παρέχει περισσότερη από την απαιτούμενη ημερήσια αξία πρόσληψης αυτών των αμινοξέων. Σε σύγκριση με τη γαλοπούλα, ωστόσο, το κρέας κότας έχει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ισολευκίνης και βαλίνης.

Συνεπώς, η ενσωμάτωση μέτριων ποσοτήτων κοτόπουλου ή γαλοπούλας στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνη.