Η κατανάλωση σνακ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να νιώθετε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Μπορεί επίσης να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αποτρέψετε την αύξηση του βάρους σας και ακόμη και να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Μάλιστα, αν σας αρέσει να τσιμπολογάτε αποξηραμένα φρούτα είστε σε πολύ καλό δρόμο για να χάσετε βάρος: Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nutrition Bulletin διαπίστωσε ότι τα δαμάσκηνα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την επιθυμία σας για φαγητό.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Όταν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ έριξαν για πρώτη φορά μια ματιά στο πώς ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη τους στο τσιμπολόγημα με τροφές που είχαν παρόμοιο αριθμό θερμίδων -αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες ή καραμέλες- διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν δαμάσκηνα ένιωθαν πιο χορτάτοι και έτρωγαν λιγότερο στα επόμενα γεύματά τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, οι οποίες μπήκαν σε προγράμματα απώλειας βάρους. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ότι η μία έπρεπε να τρώει γενικά υγιεινά τρόφιμα ενώ η άλλη ομάδα έπρεπε να τρώει συγκεκριμένα δαμάσκηνα. Όπως μαντεύετε, οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας έχασαν περισσότερο βάρος από τους άλλους.

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρους έναντι άλλων επιλογών σνακ λόγω των ευνοϊκών επιδράσεών τους στον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης για φαγητό.

Τα δαμάσκηνα περιέχουν φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και κατ’ επέκταση περιορίζουν την πείνα.

Να θυμάστε ότι…

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να φάτε πολλά δαμάσκηνα, καταλήγοντας τελικά να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπρεπε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η μερίδα σας είναι μικρή.

Δεδομένου ότι τα δαμάσκηνα, όπως κάθε αποξηραμένο φρούτο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορείτε να τα συνδυάσετε με μια πηγή πρωτεΐνης και να περιορίζεστε σε μία μερίδα τη φορά (περίπου πέντε δαμάσκηνα).