Το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραίτητα ξηρό.

Στην πραγματικότητα, η αφυδάτωση είναι μία δερματική πάθηση που οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας (νερού) στην επιδερμίδα του προσώπου σας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και το λιπαρό ή μικτό δέρμα μπορούν να αφυδατωθούν. Στο ξηρό δέρμα, όμως, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νερού αλλά η έλλειψη λιπιδίων – δηλαδή σμήγματος.

Ως εκ τούτου, το αφυδατωμένο δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες από το ξηρό. Αλλά πώς θα καταλάβετε τι από τα δύο συμβαίνει στο δέρμα σας;

Ξηρό Vs Αφυδατωμένο δέρμα        

Το αφυδατωμένο δέρμα συνήθως φαίνεται θαμπό και μπορεί να εμφανίσει πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως επιφανειακές ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε:

  • μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
  • φαγούρα

Στο ξηρό δέρμα, η επιδερμίδα αποκτά μια πιο ξεφλουδισμένη, ξηρή όψη. Μπορεί επίσης να δείτε:

  • ερυθρότητα ή ερεθισμό
  • εμφάνισης ψωρίασης, εκζέματος ή δερματίτιδας

Το αφυδατωμένο και το ξηρό δέρμα χρειάζονται διαφορετικές θεραπείες

Εάν θέλετε η επιδερμίδα σας όχι μόνο να δείχνει αλλά και να είναι υγιής, μία απλή κρέμα ημέρας δεν θα σας καλύψει – θα χρειαστείτε εξειδικευμένη φροντίδα ενυδάτωσης.

Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για την ανάλυση των συστατικών ανά τύπο δέρματος ή κατάσταση:

Εάν χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα ενυδάτωσης, όπως serum με υαλουρονικό ή ceramides και κρέμα ημέρας, εφαρμόστε πρώτα αυτά και στη συνέχεια τα προαναφερόμενα συστατικά για να σφραγίσετε αυτή την υγρασία.

Extra tips για «χαρούμενο δέρμα»

Για το αφυδατωμένο δέρμα, η ενυδάτωση εκ των έσω – πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα – είναι εξίσου σημαντική. Μπορείτε επίσης να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε νερό, όπως καρπούζι, φράουλες, αγγούρι και σέλινο – ανάλογα με την εποχή. Άλλο ένα έξυπνο tip; Βάλτε στην τσάντα σας ένα ενυδατικό face mist και ψεκάστε όποτε αισθάνεστε ότι το έχετε ανάγκη.

Για την αντιμετώπισης της ξηροδερμίας η συνεπής ενυδάτωση καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, είναι τα πάντα. Το «κλειδί» είναι η εύρεση προϊόντων που σας βοηθούν να «κλειδώσετε» την υγρασία, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε επιπλέον να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, και μια μάσκα ύπνου με gel.