Λένε ότι χρειάζονται περισσότεροι μύες για να συνοφρυωθείς παρά για να χαμογελάσεις και παρόλο που δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό, γνωρίζουμε ότι το γέλιο έχει πραγματικά οφέλη για τους ανθρώπους που το ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους: βελτίωση της συναισθηματικής υγείας, ενίσχυση των σχέσεων, μεγαλύτερη ευτυχία, ακόμη και περισσότερα χρόνια ζωής.

Όμως αυτό που ως παιδιά κάναμε αυθόρμητα εκατοντάδες φορές την ημέρα – να γελάμε – ως ενήλικες το ζούμε λιγότερο συχνά. Το να γελάσεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα, ειδικά μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα. Αλλά αν τα καταφέρετε, θα νιώσετε πραγματικά καλύτερα.

Δείτε πώς μπορείτε να βάλετε περισσότερο γέλιο στη ζωή σας για να εκμεταλλευτείτε τα ισχυρά του οφέλη.

Πώς να φέρετε περισσότερο γέλιο στη ζωή σας

Ακόμα κι αν δεν μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου το γέλιο ήταν ένας συνηθισμένος ήχος, μπορείτε να μάθετε να γελάτε σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας.

Ξεκινήστε αφιερώνοντας ειδικές ώρες για να αναζητήσετε το χιούμορ και το γέλιο, όπως θα μπορούσατε να κάνετε με την άσκηση και «χτίστε» από εκεί. Τελικά, θα θελήσετε να ενσωματώσετε το χιούμορ και το γέλιο στη δομή της ζωής σας, βρίσκοντάς τα φυσικά σε όλα.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε:

Χαμογελάστε

Το χαμόγελο είναι η αρχή του γέλιου, και όπως το γέλιο, είναι μεταδοτικό. Όταν κοιτάτε κάποιον ή βλέπετε κάτι έστω και ελαφρώς ευχάριστο, εξασκηθείτε στο να χαμογελάτε. Αντί να κοιτάτε κάτω το τηλέφωνό σας, κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε στους ανθρώπους που προσπερνάτε στο δρόμο, στο άτομο που σας σερβίρει έναν πρωινό καφέ ή στους συναδέλφους με τους οποίους μοιράζεστε το ασανσέρ. Παρατηρήστε την επίδραση στους άλλους.

Μετρήστε τις ευλογίες σας

Κάντε κυριολεκτικά μια λίστα. Η απλή πράξη της εξέτασης των θετικών πτυχών της ζωής σας θα σας απομακρύνει από τις αρνητικές σκέψεις που εμποδίζουν το χιούμορ και το γέλιο. Όταν είστε σε κατάσταση θλίψης, πρέπει να «ταξιδέψετε» ακόμα περισσότερο για να φτάσετε στο χιούμορ και το γέλιο.

Όταν ακούτε γέλιο, κινηθείτε προς αυτό

Μερικές φορές το χιούμορ και το γέλιο είναι ιδιωτικά – ένα κοινό αστείο μεταξύ μιας μικρής ομάδας – αλλά συνήθως όχι. Πιο συχνά, οι άνθρωποι είναι πολύ χαρούμενοι που μοιράζονται κάτι αστείο γιατί τους δίνει την ευκαιρία να γελάσουν ξανά και να «τρέφονται» με το χιούμορ που βρίσκετε σε αυτό. Όταν ακούτε γέλιο, αναζητήστε το και ρωτήστε: «Τι είναι τόσο αστείο;».

Περάστε χρόνο με διασκεδαστικούς, παιχνιδιάρικους ανθρώπους

υτοί είναι άνθρωποι που γελούν εύκολα – τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους παραλογισμούς της ζωής- και που βρίσκουν συνήθως το χιούμορ στα καθημερινά γεγονότα. Η παιχνιδιάρικη άποψη και το γέλιο τους είναι μεταδοτικά. Ακόμα κι αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ανάλαφρο, χιουμοριστικό τύπο, μπορείτε ακόμα να αναζητήσετε άτομα που τους αρέσει να γελούν και να κάνουν τους άλλους να γελούν. Κάθε κωμικός εκτιμά ένα κοινό.

Βάλτε το χιούμορ στις συζητήσεις

Ρωτήστε τους ανθρώπους: «Ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που σας συνέβη σήμερα; Αυτή την εβδομάδα; Στη ζωή σας;».

Προσομοίωση γέλιου

Λοιπόν, τι γίνεται αν πραγματικά δεν μπορείτε να «βρείτε το αστείο;». Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι δυνατό να γελάσετε χωρίς να βιώσετε ένα αστείο γεγονός – και το προσομοιωμένο γέλιο μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμο με το αληθινό. Μπορεί ακόμα και να κάνει την άσκηση πιο διασκεδαστική και παραγωγική.

Μια μελέτη του Georgia State University διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση περιόδων προσομοίωσης γέλιου σε ένα πρόγραμμα άσκησης βοήθησε στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων ενηλίκων, καθώς και στην αερόβια αντοχή τους. Επιπλέον, το να ακούς τους άλλους να γελούν, ακόμα και χωρίς προφανή λόγο, μπορεί συχνά να προκαλέσει γνήσιο γέλιο.

Για να εντάξετε προσομοιωμένο γέλιο στη ζωή σας, αναζητήστε ομάδες yoga γέλιου ή ομάδες θεραπείας γέλιου. Ή μπορείτε να ξεκινήσετε απλά γελώντας με τα αστεία των άλλων, ακόμα κι αν δεν τα βρίσκετε αστεία. Και εσείς και ο άλλος θα νιώθετε καλά, θα σας φέρει πιο κοντά και ποιος ξέρει, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κάποιο αυθόρμητο γέλιο.