Κάθε βράδυ μετά το ντους και τον καθαρισμό προσώπου, ακολουθώ την κλασική ρουτίνα περιποίησης που έχει ως εξής: Σκουπίζω ταμποναριστά το δέρμα μου και απλώνω μία αμπούλα ή ένα booster με υαλουρονικό οξύ. Το διάστημα που περιμένω για να απορροφηθεί, βάζω κρέμα σώματος. Στη συνέχεια, εφαρμόζω την κρέμα ματιών και έπειτα τη σύνθεση προσώπου με ρετινόλη. Ωστόσο, παρά τη συνέπεια και την υψηλή ποιότητα των καλλυντικών που χρησιμοποιώ, το δέρμα μου ενίοτε εμφανίζει κατά τόπους αφυδάτωση και κάποια σπυράκια. Κάνω κάτι λάθος; αναρωτήθηκα τις προάλλες μπροστά στον καθρέφτη. Αφού έκανα τσεκ σε όλους τους πιθανούς ενόχους, εστίασα στη δομή της καλλυντικής περιποίησής μου, αυτό που συχνά ακούμε με τον όρο skin layering.

Ιδανικά, θα έπρεπε να επισκεπτόμασταν έναν δερματολόγο ώστε να μας συστήνει την εξατομικευμένη περιποίηση. Ετσι όχι μόνο θα αποφεύγαμε τυχόν παρενέργειες αλλά θα είχαμε και το μάξιμουμ αποτέλεσμα.

Ωστόσο, στο μεταξύ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε ξεκινώντας από σήμερα είναι να δώσουμε έμφαση στο σωστό layering, αποφεύγοντας τα λάθη που ενδεχομένως βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά.

Σωστό layering: Γιατί είναι σημαντικό

Η κατάλληλη σειρά εφαρμογής των καλλυντικών μεγιστοποιεί τη δράση των ενεργών συστατικών. Για παράδειγμα, αν απλώσουμε πρώτα μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα ή ένα έλαιο, η σύστασή του θα επικαθήσει στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Ετσι αν στη συνέχεια εφαρμόσουμε μια λεπτόρρευστη σύνθεση, δεν θα απορροφηθεί όπως πρέπει. Αρα δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η σωστή σειρά

Μετά τον καθαρισμό, ξεκινάμε πάντα την εφαρμογή από τις πιο λεπτόρρευστες συνθέσεις προς τις πιο παχύρρευστες. Για παράδειγμα, το πρωί απλώνουμε μία αμπούλα ή ένα essence, που είναι υδαρές όπως το νερό. Επειτα σειρά έχει ο ορός, μετά η ενυδατική και τέλος το αντηλιακό μας.

Διαφέρει το πρωινό layering από το βραδινό;

Η πρωινή ρουτίνα περιποίησης είναι δομημένη έτσι ώστε να εστιάζει στην προστασία της επιδερμίδας ενώ η βραδινή στην αναγέννησή της και στην επιδιόρθωση των φθορών. Για παράδειγμα, ένας αντιοξειδωτικός ορός με βιταμίνη C είναι ιδανικός για το πρωί γιατί δυναμώνει την επιδερμίδα ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, στο οξειδωτικό στρες και στη μόλυνση. Αντίθετα, το βράδυ είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της ρετινόλης και των ρετινοειδών, τα οποία δεν είναι συμβατά με τον ήλιο.

Οι ιδανικοί συνδυασμοί συστατικών

– Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και αντηλιακό

Και τα δύο είδη βιταμίνης είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία συνεργάζονται άριστα με το αντηλιακό. Ως εκ τούτου τα καλλυντικά με αυτούς τους παράγοντες αποτελούν την ιδανική «πρώτη γραμμή άμυνας» για την επιδερμίδα την ημέρα, θωρακίζοντάς την από τους εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση.

– Essence ή Ιαματικό Νερό, Υαλουρονικό οξύ και ενυδατική σύνθεση

Απλώνουμε τα καλλυντικά με υαλουρονικό οξύ σε νωπή επιδερμίδα με τα δάχτυλά μας. Ο σημαντικός αυτός υδρόφιλος παράγοντας θα αυξήσει θεαματικά τα επίπεδα ενυδάτωσης στις κατώτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Αφού απλώσουμε το essence και τον ορό ή το booster με υαλουρονικό οξύ στη συνέχεια, εφαρμόζουμε την ενυδατική κρέμα. Η τελευταία σύνθεση θα σφραγίσει τους ευεργετικούς παράγοντες και την υγρασία στο εσωτερικό των κυττάρων.

– Ρετινόλη και ενυδατική

Αυτό το εξαιρετικό καλλυντικό συστατικό, καθώς και τα παράγωγά του, είναι πιθανόν να ερεθίσει ή να προκαλέσει αφυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι να μην το εφαρμόζουμε αμέσως μετά τον καθαρισμό. Είναι προτιμότερο να απλώνουμε πρώτα έναν ορό με υαλουρονικό οξύ και στη συνέχεια τη ρετινόλη. Αν έχουμε ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας, κάποιοι ειδικοί συστήνουν να εφαρμόζουμε τον ορό, τη ρετινόλη και τέλος μια ενυδατική κρέμα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ερεθισμών.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στο skin layering

– Χρησιμοποιούμε παραπάνω συνθέσεις από όσες χρειαζόμαστε

Αν το δέρμα μας παρουσιάζει κοκκινίλες, ξεφλούδισμα ή ερεθισμούς, τότε ίσως χρειάζεται να μειώσουμε τον αριθμό των καλλυντικών και να ακολουθήσουμε μια μίνιμαλ διαδικασία φροντίδας. Αυτό σημαίνει καθαρισμό με ένα ήπιο προϊόν και ενυδάτωση με μια κρέμα ή γαλάκτωμα με παράγοντες οι οποίοι υπάρχουν φυσικά στο δέρμα μας, όπως τα ceramides. Μία εβδομάδα μετά, αφού ηρεμήσει το δέρμα μας, μπορούμε να προσθέτουμε ανά 7 ημέρες από ένα προϊόν. Ετσι θα διαπιστώσουμε ποιο είναι εκείνο που μας προκαλεί τις ευαισθησίες.

– Συνδυάζουμε ασύμβατα μεταξύ τους συστατικά

Η ρετινόλη και τα ΑΗΑ δεν πρέπει να εφαρμόζονται μαζί. Οπως επίσης η ρετινόλη με βιταμίνη C ή με αγωγή κατά της ακμής. Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε τον συνδυασμό βιταμίνης C και ΑΗΑ. Και αυτό γιατί προκαλούν δερματικές αντιδράσεις. Τι κάνουμε: Αν θέλουμε πιο λαμπερό και φωτεινό πρόσωπο, χρησιμοποιούμε γλυκολικό οξύ ένα-δύο βράδια την εβδομάδα και τη ρετινόλη τα υπόλοιπα.

– Εφαρμόζουμε κάθε φορά μεγάλη ποσότητα

Για παράδειγμα, δέκα σταγόνες από ένα σέρουμ δεν θα μας προσφέρει δέκα φορές καλύτερο αποτέλεσμα. Το αντίθετο: ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς. Και επιπλέον αποτελεί σπατάλη χρημάτων. Η ιδανική ποσότητα είναι 3-4 σταγόνες οι οποίες θα καλύψουν το πρόσωπο και τον λαιμό.

– Αντιγράφουμε τη ρουτίνα κάποιου άλλου

Κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική, όπως και ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό η φροντίδα μας πρέπει να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις απαιτήσεις του καθενός από εμάς. Ανακαλύπτουμε λοιπόν τον τύπο μας και χρησιμοποιούμε συνθέσεις που είναι ανάλογα σχεδιασμένες. Παράδειγμα: Εχουμε μεικτή επιδερμίδα αλλά τελευταία παρουσιάζει σημάδια κούρασης, όπως αφυδάτωση, θαμπάδα, απώλεια ελαστικότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες. Μία από αυτές είναι ο υποβαθμισμένος δερματικός φραγμός εξαιτίας των καθημερινών εξωτερικών ή εσωτερικών επιθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται μετά τον καθαρισμό μας ένα booster με κλάσματα προβιοτικών το οποίο θα ενισχύσει την άμυνά του ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και στα ορατά ίχνη φλεγμονών.

Πόσο χρόνο να περιμένουμε ανάμεσα στις εφαρμογές

Ιδανικά καλό είναι δίνουμε ένα-δύο λεπτά στην κάθε σύνθεση προκειμένου να απορροφηθεί προτού περάσουμε στην επόμενη. Στο διάστημα αυτό μπορούμε να εκτελέσουμε μια σειρά από άλλα βήματα περιποίησης, όπως βούρτσισμα δοντιών, χτένισμα κ.ά.