Αν και ο αναμνηστικός εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος από τους επιστήμονες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, αυτό που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ακόμη είναι πόσο σύντομα μετά την αναμνηστική δόση κάποιος θεωρείται «πλήρως ενισχυμένος».

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για το πόσο γρήγορα θα αρχίσει να λειτουργεί η ενισχυτική σας δόση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς λειτουργεί το ενισχυτικό εμβόλιο

Όταν λαμβάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί μια απόκριση αντισωμάτων για να καταπολεμήσει τη μελλοντική μόλυνση. Ας υποθέσουμε ότι κάνατε το τελευταίο σας εμβόλιο κατά του COVID-19 πριν από αρκετούς μήνες. Καθώς περνά ο καιρός, η ανοσολογική σας απόκριση εξασθενεί και ένα ενισχυτικό εμβόλιο επανεισάγει το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο παθογόνο, ώστε να παράγει περισσότερα κύτταρα που παράγουν αντισώματα.

Ένας βασικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται Β κύτταρα μνήμης, τα οποία παραμένουν στο σώμα σας «περιμένοντας» να αναγνωρίσουν και να καταπολεμήσουν το ίδιο παθογόνο.

Μόλις κάνετε την ενισχυτική δόση, τα Β κύτταρα μνήμης σας μπορούν να ανιχνεύσουν τις πρωτεΐνες που παράγονται από τον ιό και να αρχίσουν να παράγουν περισσότερα αντισώματα.

Μέχρι τη στιγμή της αναμνηστικής δόσης, τα Β κύτταρα μνήμης σας έχουν ήδη συναντήσει τις ιικές πρωτεΐνες – είτε μία ή δύο φορές ανάλογα με τη σειρά εμβολίων που λάβατε αρχικά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα και καλύτερα αντισώματα κατά του COVID-19 – πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε πιο προστατευμένοι εάν εκτεθείτε στον ιό. Είναι επίσης πιθανό η ενισχυτική δόση που θα λάβετε να προσφέρει ακόμη περισσότερη διασταυρούμενη προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών.

Τι προστασία προσφέρει κάθε εμβόλιο

Η Johnson & Johnson αναφέρει ότι όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τη λήξη του μονοδοσικού της εμβολίου, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται κατά 4 έως 6 φορές. Στο μεταξύ, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται 37 φορές με το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna και 25 φορές με το αντίστοιχο της Pfizer.

Η έρευνα προτείνει επίσης ότι ο συνδυασμός εμβολίων προσφέρει εξίσου – ή και καλύτερη – προστασία, με το να κάνατε αναμνηστική δόση με το ίδιο εμβόλιο που σας είχε χορηγηθεί αρχικά.

Θα πρέπει όμως να έχετε κατά νου ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα ανοσοκατασταλτικά συνήθως ανταποκρίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στα εμβόλια – επομένως μπορεί να μην έχουν το πλήρες όφελος. Την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου επηρεάζει και παράγοντας χρόνος μεταξύ των δόσεων.

Πόσος καιρός απαιτείται για να δημιουργηθούν αντισώματα

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι είναι ΑΠΙΘΑΝΟ να έχετε επιπλέον προστασία την ημέρα που θα λάβετε την ενισχυτική δόση, καθώς για να παραχθούν περισσότερα αντισώματα από τα Β κύτταρα μνήμης απαιτούνται ημέρες ή και εβδομάδες.

Κι ενώ δεν έχουν γίνει δοκιμές που να εξετάζουν πόσες ημέρες ακριβώς είναι αναγκαίες, η έρευνα έχει δείξει ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην προστασία. Ενδεικτικά, τα δεδομένα του CDC που παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη δοκιμή του εμβολίου της Pfizer 100 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση, υποδηλώνουν ότι τα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου μπορεί να ξεκινήσουν μόλις επτά ημέρες από τη λήψη της.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αναμένονται παρόμοια αποτελέσματα και από το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna, ενώ σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η εταιρεία αναφέρει ότι όταν το αναμνηστικό της χορηγήθηκε έξι μήνες μετά τη μονή λήψη, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν 9 φορές μία εβδομάδα μετά την αναμνηστική. Αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων συνέχισαν να ανεβαίνουν 12 φορές υψηλότερα ένα μήνα μετά την αναμνηστική.

Κρίνοντας από τα προαναφερόμενα δεδομένα αλλά και από την συνήθη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σε άλλους ιούς, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα φτάσετε τη μέγιστη ανοσία δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της ενισχυτικής δόσης.