Ο χρόνος για γυμναστική είναι πράγμα δυσεύρετο για τους περισσότερους και όχι αδίκως, αφού ένα πρόγραμμα γεμάτο υποχρεώσεις και δεσμεύσεις δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ακόμα και τις πιο πολυάσχολες μέρες όμως, είναι σημαντικό να αφιερώνετε έστω και λίγο χρόνο όχι μόνο για να τονώσετε και να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας αλλά και για να εκτονώσετε την ένταση που έχει συσσωρευτεί, ενισχύοντας την καλή σας διάθεση. Ειδικά για εκείνες τις ημέρες που ακόμα και οι πιο μικρές προπονήσεις βγαίνουν εκτός προγράμματος, υπάρχουν μερικές απλές και μικρές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας σε κίνηση, δίχως να χάνετε πολύτιμο χρόνο ή ενέργεια. Κινούμαστε λοιπόν περισσότερο, με αυτές τις συνήθειες:

Happy heart με σκαλιά

Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές. Κι όμως, αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές και για καλό λόγο. Οταν επιλέγουμε να ανεβούμε τις σκάλες, ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται, η ισορροπία μας βελτιώνεται, ενώ ενισχύεται και η δύναμη των κάτω άκρων.

Εάν αισθάνεστε πιο δυνατοί, μπορείτε να δοκιμάσετε να ανεβείτε τα σκαλιά ανά δύο.

Κινούμαστε με συναντήσεις και κλήσεις on the go

Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή έχετε προγραμματισμένες κλήσεις, προγραμματίστε μία βόλτα σε ένα ήσυχο μέρος. Εάν δεν χρειάζεται να κοιτάζετε μια οθόνη, βάλτε το κινητό σας στην τσέπη σας, συνδέστε τα ακουστικά σας και κάντε τις απαραίτητες συνομιλίες ή εικονικές συναντήσεις όσο βρίσκεστε καθ’ οδόν.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και αν βρίσκεστε στο γραφείο μαζί με τους συνεργάτες σας, καθώς έρευνες επισημαίνουν ότι το περπάτημα ενισχύει τους δεσμούς της ομάδας ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε καλύτερες ιδέες.

Καθίστε σε μια μπάλα γυμναστικής

Αντικαταστήστε την καρέκλα του γραφείου σας με μια μεγάλη μπάλα γυμναστικής, για να μειώσετε την ενόχληση στην περιοχή της μέσης και να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

Ενώ κάθεστε στην μπάλα μπορείτε να κάνετε και μερικές ήπιες διατάσεις για να αυξήσετε την κινητικότητα στις συνήθως πιο καταπονημένες περιοχές όπως ο αυχένας, η λεκάνη και η σπονδυλική σας στήλη. Δοκιμάστε μια κίνηση hula-hoop ή την κίνηση της λεκάνης σας προς τα μπροστά και προς τα πίσω για να τονώσετε τους μυς του πυρήνα σας.

Παρκάρετε πιο μακριά

Αν πάτε στη δουλειά σας με το αυτοκίνητο, δοκιμάστε να το αφήσετε περίπου τρία τετράγωνα πιο μακριά για να περπατήσετε μέχρι εκεί. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, δοκιμάστε να βάλετε την πρωινή σας κούπα καφέ σε ένα θερμός και να την απολαύσετε όσο περπατάτε στη γειτονιά σας γύρω από το σπίτι.

Το πρωινό φως θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε πιο εύκολα, τονώνοντας ταυτόχρονα τη διάθεσή σας. Αυξάνοντας έστω και από λίγο τον χρόνο που περπατάτε καθημερινά, μπορείτε να καταφέρετε σταδιακά να αυξήσετε τον αριθμό των βημάτων σας.

Εναλλακτικά… «επιτραπέζια»

Αν απολαμβάνετε ήσυχα απογεύματα στο σπίτι παίζοντας επιτραπέζια με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε την εμπειρία σας. Αντί για τα κλασικά επιτραπέζια που παίζετε καθιστοί, δοκιμάστε παιχνίδια που σας επιτρέπουν να μετακινείστε όσο παίζετε.

Για τους μικρότερους φίλους μας ιδανική επιλογή είναι το κρυφτό ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες η παντομίμα είναι κλασικό και αγαπημένο, καθώς εγγυάται κίνηση και γέλια μέχρι δακρύων.

Binge watching και κίνηση

Μπορείτε να απολαύσετε την αγαπημένη σας σειρά αλλά και να αυξήσετε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Πατήστε το «play» και ταυτόχρονα περπατήστε στον διάδρομο, κάντε στατικό ποδήλατο ή μερικές ήπιες διατάσεις στο πάτωμα του σαλονιού.

Εάν παρακολουθείτε ένα επεισόδιο είκοσι λεπτών, αυτό ισοδυναμεί με είκοσι λεπτά δραστηριότητα που δεν είχατε προηγουμένως. Μπορείτε ακόμη και να περιορίσετε τη δραστηριότητά σας, κάνοντας διαλείμματα στις διαφημίσεις.

Λίγες μόνο επαναλήψεις σε βασικές ασκήσεις των μεγαλύτερων μυϊκών ομάδων, όπως τα χέρια και τα πόδια, θα κάνουν τεράστια διαφορά στη δύναμη, στη στάση και στην ευεξία που αισθάνεστε.