Παρά τα όσα λένε οι σκεπτικιστές, το να είστε ευγενική με τον εαυτό σας δεν είναι new age συνήθεια και η επιστήμη τώρα το αποδεικνύει. Οι γυναίκες με αυτό-συμπόνια διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, ανεξάρτητα από άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα χοληστερόλης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σε μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στο Health Psychology.

Μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το άγχος και άλλοι αρνητικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ο αντίκτυπος θετικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως η αυτό-συμπόνια, είναι πολύ λιγότερο γνωστός.

Οι γυναίκες οι «χαμένες» της πανδημίας

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, κερδίζουν δημοτικότητα, αφού όντας εξαντλημένοι από ένα μπαράζ στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία και στην προσωπική τους ζωή, οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο να στραφούν προς τα μέσα για να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματα και την διάθεσή τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν αυξηθεί ειδικά για τις γυναίκες.

Έρευνες από διάφορες ομάδες επιστημόνων σε όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αδιάκοπη πανδημική κρίση, καθώς καλούνται να επιτελέσουν τον ρόλο του φροντιστή όχι μόνο για τα παιδιά ή το σύνολο της οικογένειας αλλά και για άλλους ενήλικες.

Η εξάσκηση της επίγνωσης και της αυτοσυμπόνιας είναι ένα εργαλείο που συχνά προτείνουν οι σύμβουλοι και οι κλινικοί ψυχολόγοι. Αυτές οι τεχνικές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τη διαχείριση του άγχους, της ευερεθιστότητας και ακόμη και της ήπιας κατάθλιψης.

Πώς επιδρά η αυτό-συμπόνια στο σώμα;

Αλλά έχουν αυτές οι πρακτικές κάποια φυσιολογική επίδραση στο σώμα; Αυτό ήταν το ερώτημα των ερευνητών πίσω από την μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα αυτό-συμπόνιας είχαν λεπτότερα τοιχώματα της καρωτίδας και λιγότερη συσσώρευση πλάκας από εκείνες με χαμηλότερη αυτό-συμπόνια.

Αυτοί οι δείκτες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνια αργότερα.

Οι επιδράσεις ήταν ίδιες ακόμη και όταν οι ερευνητές έλεγξαν συμπεριφορές και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και τα συμπτώματα κατάθλιψης.